U povodu 500. godišnjice smrti velikog europskog humanista i oca hrvatske književnosti

Marka Marulića (18. kolovoza 1450. – 5. siječnja 1524.), Vlada Republike Hrvatske

proglasila je 2024. godinu Godinom Marka Marulića. 

 

Početak obilježavanja Godine Marka Marulića održat će se prigodnom svečanošću u Splitu 5. siječnja 2024. na samu godišnjicu Marulićeve smrti u prostorima Književnog kruga Split. U toj prilici predstavit će se programi kojima će se diljem Hrvatske obilježiti ovaj veliki jubilej, a svečanost će završiti polaganjem cvijeća na grobnu ploču Marka Marulića u Crkvi svetog Frane na obali. Organizatori događaja su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Književni krug Split i Marulianum – Centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga.

U obilježavanju Godine Marka Marulića sudjelovat će i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, koja u svojem fondu čuva neka od najznačajnijih Marulićevih djela. U obljetničkoj godini Knjižnica s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizira znanstveni skup Povijest hrvatskoga jezika i digitalno doba – o 500. obljetnici smrti Marka Marulića. Skup će se 21. i 22. studenoga 2024. održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u dvorani Judita multimedijalnog centra CroAtrium. Sve informacije o skupu dostupne su na službenim mrežnim stranicama https://marul.jezik.hr/.

 

 

 

Marulićev rad od iznimnog je značaja za hrvatsku književnost, ali i za ukupnu kulturnu baštinu. Njegova su se djela tiskala u najvećim knjižarsko-nakladničkim centrima tog doba, prevodila su se na brojne svjetske jezike te se spominju u svim značajnim katalozima, kao i u biografskim i bibliografskim zbornicima. Njegovi su duhovni i moralistički spisi na latinskom jeziku stekli europsku i svjetsku slavu. U spomen na dan dovršenja Marulićeve Judite 1501. godine, prvog umjetničkog epa na hrvatskom jeziku, svake godine 22. travnja u Hrvatskoj slavimo Dan hrvatske knjige.

Izvornom članku možete pristupiti ovdje.

Marulovi gimnazijalci u sklopu projekta Marulovim stopama.
Foto: Katarina Žanetić

 

Predsjednik DPHJ-a Branimir Romac položio je cvijeće za Marulića

na njegovu grobu u crkvi sv. Frane u Splitu točno na Marulov 500. spomendan.

Očekuje se da se taj važan jubilej prigodnim svečanostima i projektima obilježi

u kulturnim i znanstvenim ustanovama i školama diljem Lijepe Naše, a Društvo

profesora hrvatskoga jezika priprema treću mrežnu knjigu posvećenu Maruliću:

nakon Marula i njegove Godine (2021.) te Svevremene Judite (2022.) i Juditina

kalendara (2022.), ovo djelo koje uređuju Sanja Miloloža iz Zagreba i Katarina

Žanetić iz Splita bit će objavljeno pod naslovom Marulovim stopama, i to

najkasnije do 22. travnja 2024., dakako, na Dan hrvatske knjige. 

 

Točno na 500. obljetnicu smrti predsjednik Društva profesora hrvatskoga jezika Branimir Romac položio je cvijeće na Marulićev grob u crkvi sv. Frane u Splitu. Što se tiče aktivnosti koje će učitelji i nastavnici provoditi u svojim školama, vjerujemo da će trag o njima biti medijski predstavljen na službenim mrežnim stranicama škola ili digitalnim i tiskanim školskim listovima. Društvo profesora hrvatskoga jezika pak, nakon dvaju mrežnih izdanja Marul i njegova Godina (2021.) i Svevremena Judita (2022.) te istoimenoga nagradnoga natječaja za koje je i dodijelilo nagrade 22. travnja 2022. u Splitu, kao i projekta Juditina kalendara (2022.) u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, priprema i treće djelo posvećeno Ocu Hrvatske Književnosti: Marulovim stopama. Riječ je o epistolarnom projektu Gimnazije Marka Marulića u Splitu i Osnovne škole Jure Kaštelana u Zagrebu, dviju škola iz Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba, koje će biti upotpunjeno i jednim znanstvenim radom o Maruliću te s nekoliko interaktivnih igara koje tematiziraju život i djelo Marka Marulića. Mrežnu knjigu Marulovim stopama DPHJ će objaviti najkasnije do 22. travnja 2024., a urednice su Sanja Miloloža iz Zagreba i Katarina Žanetić iz Splita.

Prenosi i piše: Sanja Miloloža, prof., foto Marulovi gimnazijalci: Katarina Žanetić / Suzana Piacun

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.