Najavljujemo Juditin kalendar za 2022. godinu!

26. 12. 2021. | DPHJ u medijima, Godina Marka Marulića, Iz dana u dan, Judita u DPHJ-u, Judita u srednjim školama, Novosti

 

Društvo profesora hrvatskoga jezika i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu

u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje pripremili kalendar s dvanaest

originalnih  crteža nadahnutih Marulićevom Juditom, i to autora mladih umjetnika Škole 

primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb, učenika 4. razreda Grafičkoga odjela,

prema ideji Sanje Miloloža, a pod vodstvom  mentorice Vinke Mortigjije Anušić.

Ističemo veliku zahvalnost Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje i njegovu

ravnatelju dr. sc. Željku Joziću koji je prepoznao projekt vrijednim uključivanja i potpore.

 


Društvo profesora hrvatskoga jezika i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje pripremili prema ideji S. Miloloža kroatistički kalendar s dvanaest originalnih crteže mladih umjetnika ŠPUD-a, učenika 4. razreda, pod vodstvom mentorice Vinke Mortigijje Anušić. Svaki mjesec predstavljen je crtežom, citatom iz transkribirane Judite iz najnovijega Institutova izdanja, originalnim Marulićevim tekstom te izdvojenim nadnevcima važnim za Marulića i hrvatski jezik. Crteži imaju različit umjetnički rukopis, no opet su povezani Marulovom niti i umjetničkim likovnim detaljem iz prvotiska 13. kolovoza 1521., dana zbog kojega je DPHJ u suradnji s AZOO-om pokrenulo inicijativu za proglašenje Godine Marka Marulića koja prema saborskoj odluci traje od 22. IV. 2021. do 22. IV. 2022.

 

Autori: Petar Mitrović i Jura Momčilović

 

 

Ovo su učenice i učenici 4. razreda Grafičkoga odjela ŠPUD-a  u Zagrebu koji su stvarali

Juditin  kalendar za 2022. godinu: Sara Brlić, Marija Kočet, Lina Krizmanić, 

Maša Međurečan, Nikolina Milačić, Klaudia Milić, Petar Mitrović,

Jura Momčilović, Lucija Sabolić i Majda Vukalović.

 

Likovna i grafička urednica: Vinka Mortigjija Anušić, prof., Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu
Autorski tim Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu: Učenice i učenici 4. razreda Grafičkoga odjela, ŠPUD:

Sara Brlić, Marija Kočet, Lina Krizmanić, Maša Međurečan, Nikolina Milačić, Klaudia Milić, Petar Mitrović, Jura Momčilović, Lucija Sabolić i Majda Vukalović.

Citate su za Juditin kalendar odabrale Silvana Bampa-Listeš i Sanja Miloloža koja je i glavna urednica projekta. Tekst preuzet iz djela Judita Marka Marulića: transkripcija i prilagodba na suvremeni hrvatski jezik autorskoga tima Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji čine Vuk-Tadija Barbarić, Marijana Horvat, Željko Jozić, Kristian Lewis, Sanja Perić Gavrančić, Kristina Štrkalj Despot.


DPHJ je ŠPUD-u u ime te suradnje prema odluci Maloga vijeća DPHJ-a na prijedlog njegova predsjednika Branimira Romca donirao vrijedno računalo, a kalendar će tiskati Jutarnji list u nakladi od 12,000 primjeraka.. Sponzor je Klinika “Svjetlost”. Kalendar će biti dar čitateljima u izdanju Jutarnjega lista 16. siječnja 2022. uz Svijet kulture.

Napominjemo da je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb, još uvijek u rekonstrukciji nakon potresa i opće predmete učenici slušaju u školi na Kajzerici, naši mladi umjetnici grafičari “zgurani” su na fotografski odjel na čijim se zidovima učionice/radionice još vide oštećenja, a nedostaje im sredstava i opreme za kvalitetan rad. Upravo je stoga Društvo profesora hrvatskoga jezika višestruko radosno  navedenom suradnjom. Nadamo se da će vam se kalendar svidjeti, sigurni smo već da ćete imati svoje mjesece “favorite” jer, iako je kalendar jedan, rukopisi su različiti, a opet povezani u cjelinu. Otuda i njegova ljepota, a riječ je o uistinu lijepoj priči u kojoj su sudjelovali jedna, naša, strukovna udruga, jedna umjetnička srednja škola, jedna znanstvena institucija i mediji. 

O suradnji Društva profesora hrvatskoga jezika i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb, moći ćete uskoro pročitati članak!

Sanja Miloloža, fotokolaž prema naslovnici Juditina kalendara SM

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.