U petak 22. travnja 2022. u Splitu u koncertnoj dvorani Hrvatskoga doma  svečano je

zatvorena Godina Marka Marulića. U programu koji je pozdravnim govorom

otvorio izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

g. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku

kulturu i sport,  sudjelovali su Božo Župić, prof., Branimir Romac, mag. educ.,

Katarina Romac, akad. glumica, dr. sc. Sanja Vulić, dr. sc. Željko Jozić,

mladi pijanist Jan Niković, dobitnik Nagrade “Boris Papandopulo”,

dr. sc. Lucijana Armanda Šundov te Sanja Miloloža, prof. 

 

U petak 22. travnja 2022. u Splitu u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskoga doma (Tončićeva 1)  svečano je zatvorena Godina Marka Marulića. U programu zatvaranja hrvatsku himnu izveo je Božo Župić. Pozdravnim govorom skupu se obratio izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana g. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.  Predsjednik DPHJ-a Branimir Romac koji je vodio program prikazao je aktivnosti Društva u Godini Marka Marulića od napora Inicijativnoga odbora za proglašenjem Marulove godine u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, preko samog proglašeSplitsknja, pokretanja novog mrežnog portala, dvaju stručnih skupova o Maruliću u suradnji s AZOO-om do aktivnosti Juditina kalendara i natječaja Svevremena Judita. Pobjednici toga natječaja dobivaju pohvalnice, Juditine kalendare, tvrdo ukoričene Judite u izdanju IHJJ-a i novčane nagrade (pojedinačno 1,000 kn, filmske ekipe 2,000 kn).

Predsjednik Branimir Romac najavio je i strip o Juditi u izdanju DPHJ-a za koji će biti posebno organizirana promocija.

Nakon prikaza aktivnosti Društva u vezi s Godinom Marka Marulića malobrojnu (!) publiku oplemenili su stihovi Marka Marulića iz Judite u izvrsnoj izvedbi dramske umjetnice Katarine Romac, a potom je zanimljivo marulološko predavanje u kojemu je povezala Marulića i Bernardina Frankopana te njihova diplomatska nastojanja u vezi s onodobnim političkim stanjem u Hrvatskoj i problemom osmanlijskih osvajanja hrvatskih prostora iznijela redovita sveučilišna profesorica dr. sc. Sanja Vulić. Ona nas je također podsjetila na značenja starih i dobrih hrvatskih riječi koje su nestale ili nestaju iz hrvatskoga jezika (primjerice zlijed sačuvano u ozlijediti i ozljedama, škoda sačuvano u škoditi i naškoditi), ali je upozorila i na agresivnost glagola pričati u odnosu na govoriti zamolivši prisutne profesore da ustraju u toj razlikovnosti e da se spasi glagol govoriti osvještavanjem razlike u odnosu na pričati, a u kontekstu suvremene nastave hrvatskoga jezika.

 

Na svečanosti su uručene pohvalnice i nagrade nazočnim najuspješnijim sudionicima

velikoga državnog školskog natječaja DPHJ-a Svevremena Judita: filmskoj ekipi

iz OŠ Malešnica koja je osvojila i 1. i 2. mjesto u kategoriji filmskoga izraza

500 sekundi za Marula. OŠ Malešnica u Splitu su predstavljali mentorica

pobjedničkoga filma Irena Pehar-Miklenić, prof.  i mentorica filmske montaže

Sanja Bosak, prof. s učenicom Anom Krtalić, 8. r.,  koja je stigla umjesto

montažera Luke Čerine. Nagrada je osobno uručena i pobjednici literarnoga

dijela natječaja u osnovnoškolskoj kategoriji Gabrieli Miklošićučenici

8. razreda, koja je pred nazočnima pročitala svoju prvonagrađenu

pjesmu. Gabrielu je pratila mentorica Valentina Posavec Kovač, prof.

iz PŠ Tina Ujevića Salinovec matične OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu.

 

Nakon izvrsna predavanja red. prof. dr. sc. Sanje Vulić, gost skupa dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, obratio se skupu pohvalivši izvedbu dramske umjetnice Katarine Romac. Podijelio je sa sudionicima skupa početke rada na transkripciji Judite obrazloživši kontekst nastajanja djela s punim uvažavanjem kanonskoga izvornika koji u knjizi stoji na lijevoj stranici, a prijenos u suvremeni standard na desnoj stranici. Jozić se osvrnuo i na izvrsnu suradnju s DPHJ-om i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu iskazujući zadovoljstvo što je i na taj način IHJJ pridonio širenju svijesti o svevremenoj vrijednosti Marulićeve Judite. Uslijedila je klavirska točka mlade prijanističke hrvatske zvijezde Jana Nikovića koja je oduševila sve prisutne, a zatim smo još jednom u izvedbi Katarine Romac čuli kako je to Judita došla u Holofernov šator i ubila vođu neprijateljske vojske spasivši tako svoj narod.

 

Pet škola čiji su učenici i mentori dobili nagrade DPHJ-a na natječaju Svevremena Judita

 

Vrlo zanimljivo i koncizno predavanje održala je i docentica dr. sc. Lucijana Armanda Šundov koja je povezala svoja predavačka iskustva o starijoj hrvatskoj književnosti s onima o novijoj hrvatskoj književnosti nudeći paralele biblijske i Marulove Judite s jedne strane, a Gavranove, Senkerove i Pavličićeve (u romanu Pokora) Judite s druge strane. Također je dosta pozornosti usmjerila na Marulićevo epigramsko stvaralaštvo spominjući glasgovsko otkriće Darka Novakovića i Marulićeve satirične epigrame koji su bacili novo svjetlo na Marulićevo stvaralaštvo i njegove svjetonazore. Zadnja sudionica programa bila je urednica portala DPHJ-a Sanja Miloloža, prof. koja je ukratko predstavila tri projekta o Marulu: portal DPHJ-a i mrežnu ediciju Obljetnice u kojoj je 3. e-knjiga posvećena Godini Marka Marulića i Marulovoj Juditi pod naslovom Marul i njegova Godina. Sanja Miloloža posebnu je pozornost usmjerila na rad dr. sc. Srećka Listeša u toj knjizi koju je napisao u suautorstvu s njom i s prof. dr. sc. Nikolom Petkovićem i Svenom Adamom Ewinom. Rad naslovljen Marulove nemeze, čiji je ulomak Sanja Miloloža pročitala, ima četiri poglavlja koja Listeš efektno završava koristeći se Marulićevim riječima u epigramskoj tablici.

 

 

 

Drugi projekt koji je S. Miloloža pobliže predstavila  jest Juditin kalendar pri čemu je istaknula izvrsnu suradnju s profesoricom savjetnicom Vinkom Mortigjijom Anušić s Grafičkoga odjela ŠPUD-a Zagreb i njezinim učenicima koji su pod njezinim vodstvom, umjesto prvotno predviđenih fotografija kipa Judite Lovre Jakšića ispred splitske IV. gimnazije u različito doba dana, likovno i grafički oblikovali 12 listova kalendara za 2022. godinu. U suradnji s IHJJ-om i uz sponzorstvo Klinike “Svjetlost” Jutarnji list objavio je Juditin kalendar u 12,000 primjeraka!

 

 

 

Treći projekt prema riječima S. Miloloža jest budući mrežni zbornik radova pristiglih na natječaj Svevremena Judita za koji je Društvo profesora hrvatskoga jezika raspisalo Javni poziv. Odabrani radovi bit će uvršteni u zbornik i objavljeni 13. kolovoza 2022. kao posebno izdanje e-knjiga DPHJ-a. Ono uključuje i likovne i literarne i filmske uratke osnovnoškolaca ili srednjoškolaca, ali i dostupne materijale nastale tijekom Godine Marka Marulića koji upravo tu Godinu posebno promoviraju. 

 

Prvonagrađena filmska ekipa srednjoškolskoga izraza nije mogla doći u Split,

ali poslala je videozahvalu ističući kako su učenici i profesori

Industrijsko-obrtničke škole Sisak cijelu godinu živjeli s Marulićem

ostvarujući niz kreativnih aktivnosti unutar škole, ali i u suradnji

s lokalnom zajednicom, kako bi dostojno obilježili Godinu Marka Marulića.

U videozahvali izrazili su zadovoljstvo što je u DPHJ-u prepoznat njihov trud.

Mentorica je prvonagrađenoga filma u toj kategoriji Marija Zeman Kosić, prof.

 

Na kraju programa predsjednik DPHJ-a Branimir Romac svečano je uručio pohvalnice i knjige nazočnim pobjednicima natječaja Svevremena Judita u pet kategorija prema rezultatima koje smo već objavili u najavnom članku o završnoj svečanosti uz napomenu da će svi sudionici natječaja dobiti pohvalnice, a mnogi će od njih biti uvršteni i u posebno izdanje zbornika koje će ugledati svjetlo dana 13. kolovoza 2022. U Split su na poziv DPHJ-a došle mentorice iz OŠ Malešnica koja je osvojila i 1. i 2. mjesto u filmskoj kategoriji 500 sekunda za Marula: Irena Pehar Miklenić i Sanja Bosak, zatim Valentina Posavec Kovač  iz PŠ TIna Ujevića, Salinovec (Matična škola: OŠ I. K. Sakcinski) te učenice Ana Krtalić (Zagreb, OŠ Malešnica) i Gabriela Miklošić (Salinovec, PŠ Tina Ujevića) koja je na skupu pročitala svoju pobjedničku pjesmu Judita.

Industrijsko-obrtnička škola Sisak koja je odnijela 1. nagradu za kategoriju srednjoškolskoga filma poslala je DPHJ-u videozahvalu.

 

Učenici IOŠ Sisak nisu mogli doći u Split, ali su DPHJ-u poslali videozahvalu.

 

Svečanost je završila devetnaestominutnim pijanističkim brojem u izvedbi Jana Nikovića. 

 

Sanja Miloloža, tekst i foto

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.