Zaštitnik DPHJ-a dobio kip u Jeruzalemu, autorski rad Vene Jerkovića

23. 05. 2022. | Iz dana u dan, Iz drugih medija, Novosti

U Jeruzalemu otkriven kip sv. Jeronimadjelo akademskoga 

kipara  Vene Jerkovića 

Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i

narodni jezik u liturgiji, ističe splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić.

 

Župan Blaženko Boban, nadbiskup Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske benediktinske opatije Usnuća Marijina (Dormitio) na Sionu Bernhard Alter otkrili su 21. svibnja na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije, objavila je Slobodna Dalmacija.

Splitsko-makarski nadbiskup u miru, Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglasio je kako je ovo povijesni dan za budućnost.

„Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi”, naglasio je nadbiskup Barišić.

Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban istaknuo je kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. „Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu”, izjavio je župan.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. „Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja”, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik naveo je kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. „Sa Svetom Zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak”, izjavio je Glavnik.

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.

Prenosi: Sanja MIloloža, tekst i foto: IKA / Slobodna Dalmacija / Bitno.net, fotokolaž SM

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.