Vidina poezija Srećka Listeša

12. 10. 2021. | DPHJ vam predstavlja, Nova izdanja, Novosti, Obljetnice i sjećanja

 

Novo izdanje iz naše mrežne edicije Obljetnice posvećeno je Viktoru Vidi, iznimnomu

hrvatskom emigrantskom pjesniku koji si je oduzeo život 25. rujna 1960. Izdanje je

nastalo uz 60. obljetnicu smrti, a objavljujemo ga s godinom dana zakašnjenja iz

jednostavnoga razloga: novi portal Društva profesora hrvatskoga jezika  i njegova

mrežna edicija Obljetnice 2020. godine još nisu bili utemeljeni.Četvrta knjiga iz mrežne edicije Obljetnice Društva profesora hrvatskoga jezika posvećena je Viktoru Vidi, genijalnome hrvatskom emigrantskom pjesniku, egzistencijalistu. Autor je djela dr. sc. Srećko Listeš čijim je zalaganjem u stvaranje e-knjige uključen i red. prof. art. Joško Ševo koji kazuje stihove četiriju Vidinih pjesama koje se u Listešovu tekstu posebno spominju i koje Ševo dramski interpretira. Knjiga želi potaknuti osobno srednjoškolske profesore da intenzivnije uključe hrvatske emigrantske pjesnike u svoju nastavu te dostojno obilježiti sjećanje na čovjeka tragične sudbine koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskoga pjesništva. Knjizi su dodane bilješka o kazivaču i bilješka o autoru, a u glavnome dijelu priložen je i popis literature kojim se Listeš služio stvarajući Vidinu poeziju. Kao i prethodna djela te edicije, knjige je uredila i mrežno prilagodila Sanja Miloloža, prof.

 

Stranica mrežne knjige Vidina poezija u kojoj se nalaze i zvučni zapisi.
Foto zaslona: S. Miloloža

 

Podsjećamo da smo u ediciji Obljetnice dosad objavili ove naslove:

  • Navik on živi ki zgine pošteno uz 350. obljetnicu tragične smrti Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana i 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskoga (ur. Sanja Miloloža), i to 30. travnja 2021.
  • Zemlja i on uz 50. obljetnicu tragične smrti Josipa Pupačića (Srećko Listeš, Sanja Miloloža; ur. Sanja Miloloža), i to 23. svibnja 2021.
  • Marul i njegova Godina uz 500. obljetnicu prvotiska Judite i Godinu Marka Marulića (Srećko Listeš, Nikola Petković, Sven Adam Ewin, Sanja Miloloža, ur. Sanja Miloloža), i to 13. kolovoza 2021.
  • Vidina poezija uz 60. obljetnicu tragične smrti VIktora Vide.(Srećko Listeš, kazivač: Joško Ševo, ur. Sanja Miloloža), i to 25. rujna 2021.

    Najavljujemo da je u pripremi knjiga o Augustu Šenoi uz njegov 140. spomendan i 150. obljetnicu “Zlatarova zlata”, čiji će jezgreni dio biti zbornik učeničkih radova nastao pod vodstvom umirovljene profesorice Ivke Bašić, učiteljice savjetnice, bivše djelatnice Osnovne škole Augusta Šenoe u Zagrebu.

    Mrežnoj knjizi Vidina poezija Srećka Listeša možete pristupiti ovdje.Sanja Miloloža, tekst i fotografija naslovnice

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.