“TIN UJEVIĆ” MAGNITUDAMA

06. 07. 2023. | Iz dana u dan, Iz drugih medija, Nagradni natječaji, Novosti

 

U Vrgorcu je 5. srpnja 2023. nagradu prozvanu po kultnom hrvatskom pjesniku

dobio šibenski književnik Ivan Klarić. Pjesmozbir Magnitude koji je objavila

Naklada Bošković iz Splita u travnju 2023.  proglašen je najboljim djelom 

u konkurenciji od 52 pjesničke zbirke pristigle na nagradni natječaj za najbolju

hrvatsku pjesničku knjigu tiskanu od 22. svibnja 2022. do 22. svibnja 2023.

Prenosimo Obrazloženje Nagrade koje u ime Povjerenstva potpisuje akademik

i pjesnik Krešimir Bagić, čemu je dodan i članak sa službene stranice Grada Vrgorca.

Obrazloženje Nagrade “Tin Ujević”

Na natječaj za Nagradu Tin Ujević za najbolju pjesničku knjigu tiskanu od svibnja 2022. do svibnja 2023. godine pristigle su 52 zbirke. Povjerenstvo u sastavu Ivan Babić, Lidija Bajuk i Krešimir Bagić odlučilo je da se nagrada dodijeli zbirci Magnitude Ivana Klarića, koju je u travnju 2023. objavila Naklada Bošković iz Splita.
Zbirka Magnitude jedanaesta je Klarićeva pjesnička knjiga. U njoj su ukoričena 102 teksta – najviše je pjesama pisanih slobodnim stihom, potom pjesama u prozi, a pojave se gdjekad i tekstovi koji nalikuju na lirske glose ili mikroeseje. Zavirimo li u rječnike, leksem magnituda rabi se u tri značenja – u seizmologiji je mjera za energiju potresa oslobođenu u obliku elastičnih valova, u astronomiji mjera sjaja zvijezde, dok je u matematici magnituda apsolutna vrijednost, tj. veličina broja bez obzira na predznak. U Klarićevim su stihovima aktualizirana sva navedena značenja te riječi, a pripisana su joj i nova. Pjesnik među ostalim ustvrđuje: „Pokrenule su se magnitude. One vidljive, i one nevidljive. Svemir ih je prepun. (…) Moglo bi se reći kako su naši sati, dodiri, pogledi i koraci zapravo magnitude.“ Samo u naslovima Klarićevih pjesama pojavljuju se zvjezdane magnitude, magnitude stakla, magnitude glazbe, magnitude tame, putovanja, vremena, ludosti, srebra, sjevernoga kruga, riječi i tamne zvijezde. Pjesnička bi magnituda prema tome bila nepredvidivi bljesak koji namjernika oplemenjuje jedinstvenim iskustvom, iznenadni jezični događaj koji združuje emociju i refleksiju.

Motivskotematski raspon zbirke iznimno je bogat i raznorodan. Ivan Klarić među ostalim piše o vremenu u kojemu živimo, ali i o prošlosti, o tzv. velikim temama koje pogađaju sve, ali i o pojedinostima i malim događajima koje zamjećuje samo rijetko oko, najposlije njegova se imaginacija otvara prema beskraju svemira i metafizičkim pitanjima, ali i prema pitanjima koja si postavlja u sebe zagledani pojedinac. Konkretno u stihovima Magnituda pojavljuju se reference na politiku i ratove, na intelektualnu sferu i sport; Klarićevi skokovi u prošlost pozivaju na dijalog s ličnostima poput Arhimeda, Sokrata ili Herodota, a njegov nam se lirski protagonist nerijetko obraća iz hramova antičke Grčke i Rima, iz katedrala ili mitskih zdanja Šibenika i Moskve, s ruševina Marijupolja itd. O istančanosti percepcije i lirskoj senzibilnosti tog protagonista možda najbolje svjedoče sugestivne minijature, npr. o naranči, snijegu u Livornu, ježincu u plitkoj vodi, zimskom ogrtaču, plavoj ruži ili pak o skupljaču školjki koji umire od raka. U njima se susreću dojmljiva slika, onirička misao i nesvodiva intrigantnost parabole.
Klarićev lirski subjekt na jednom mjestu za sebe kaže da je „mala dobra šibica u kutiji mraka“. Ta metafora dobro predočava karakter subjekta i obilježja svijeta u kojemu obitava te upućuje na dominantno humanistički smisao njegova djelovanja. Taj subjekt samosvjesni je pojedinac koji osvjetljuje mrak, tj. prokazuje funkcioniranje suvremenoga svijeta, njegove uporišne procedure i tipične predstavnike; on je osamljenik koji radost nalazi na mirnim mjestima, u drevnim znakovima kulture i rafiniranoj komunikaciji s biranim prethodnicima i suvremenicima. Njegov govor uključuje oporu izravnost s jedne te staloženost, diskretnost i nježnost s druge strane. Znatan dio potencijala Klarićeve lirike mogu ilustrirati početak i kraj pjesme „Koliba“. Pjesma počinje sarkastičnom antitezom: „U Ukrajini je bjesnio rat,/ u Rimu je bilo sunčano,/ turisti su razgledavali grad/ i sjedili po kavanama“, a završava pozivom na paradoksalnu akciju koja uključuje distanciranje i bijeg: „Ako ne izgradimo kolibu u šumi,/ bit ćemo slučajni golubovi/ u općem poretku stvari./ Klatit ćemo se između ironije i očaja/ a ono čega nema donosit će nam samo bol“. Kako knjiga odmiče tako stvarnosne miteme i polemičke žaoke smjenjuju mikroeseji u kojima se sljubljuju poetska osjećajnost i misao koja raste iz aporije, detalja, slučajnosti, neočekivanog usjeka, događaja ili iskaza. U tim tekstovima, koji ponekad implicitno a ponekad sasvim otvoreno stupaju u dijalog s mikroesejima Danijela Dragojevića, u prvi plan izbijaju motivi praznine, zvijezde, svjetlosti, leta, relativizacije prostornih odnosa.

Pjesnička zbirka Magnitude Ivana Klarića nesvakidašnja je knjiga. Ona združuje naplavine stvarnosti, bljeskove prošlosti, filozofične umišljaje, iznenađujuće poetske slike i zavidnu lirsku retoriku. Njezin je diskurz u isti mah etičan i estetičan, racionalan i oniričan, političan i ludičan. Zapita li se čitatelj Klarićeve zbirke što zapravo poezija može učiniti i čemu može poslužiti, jedan od odgovora koji će u njoj zateći glasi ovako: „Ako se moje tihe magnitude, ipak jednom, pretvore u prolaz koji su ljudi napravili u strahu i nuždi, ali i u nadi, mojoj radosti neće biti kraja. Cvrkutat ću s pticama i prolijetati kroz tolike duše.“ Pjesnički je glas Ivana Klarića snažan i autentičan, a njegov stil gotovo endemičan u kontekstu recentnoga pjesništva. Nagrada Tin Ujević nedvojbeno će na nj svratiti posve zasluženu pozornost

Krešimir Bagić

 

 

Večeras ispred Tinove kule u ime organizatora književno-kulturne manifestacije „S Tinom u Vrgorcu“ – Grada Vrgorca i Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, dodijeljene su nagrade „Tin Ujević“ koju Društvo hrvatskih književnika dodjeljuje za najbolje pjesničko ostvarenje u protekloj godini. Među uvaženim gostima nazočili su:
gđa. Anita Gamulin, izaslanica Ministrice kulture i medija RH, viša stručna savjetnica Konzervatorskog odjela Splita, Tomislav Đonlić, Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Grada Vrgorca gospodin Herceg Mile, Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela Imotskog i Dubrovnika, izaslanik predsjednice DHK, gospodin Ivan Babić, pjesnik i dobitnik nagrade „Tin Ujević“ 2015. godine i predsjednik prosudbenog povjerenstva DHK gospodin Krešimir Bagić, prošlogodišnji dobitnik nagrade Tin Ujević.
Dobitnik nagrade za 2023. godinu je Ivan Klarić, za zbirku pjesama “Magnitude”. Priznanje mu je uručio izaslanik predsjednice DHL Hrvojke Mihanović – Salopek, gospodin Ivan Babić.
Stihove Tina Ujevića večeras je govorila nacionalna prvakinja hrvatskog dramskog kazališta gospođa Anja Šovagović Despot.

Osnovna škola Vrgorac ove godine obilježava dvadeset I drugu obljetnicu Likovo- literarnoga natječaja “Tin i ja, koji je pokrenut na inicijativu nastavnice gospođe Jasne Sušac. Na ovogodišnjem natječaju je sudjelovalo više od devedeset škola iz Republike Hrvatske i inozemstva I pristiglo je preko tristo pedeset dječjih radova.
Odlukom stručnog povjerenstva, prvu nagradu za likovni rad od prvog do četvrtog razreda dobila je NINA BERČIĆ, učenica 2. razreda OŠ Ladimirevci, PŠ Ivanovci iz Zelčin s mentoricom Ljiljanom Marinjak. Naziv rada: „Tamo gdje planina ljubi more“. Odlukom stručnog povjerenstva, prvu nagradu za likovni rad u kategoriji od petog do osmog razreda dobio je IVAN KEZIĆ, učenik 5. razreda OŠ Ravne Njive-Neslanovac iz Splita. Mentorica je Ivana Nadračić. Naziv rada: „Tin i ja“.
Odlukom stručnog povjerenstva, prvu nagradu za literarni rad dobila je SARA VUKIĆ, učenica 6. razreda OŠ Ksavera Šandor Gjalskog iz Zaboka. Mentorica je Lucija Mlakar, a naziv rada – „Čarolija riječi”. 
U ovu književnu večer uglazbljenim stihovima Tina Ujevića svojom čarobnom izvedbom vodila nas je Zrinka Posavec, akademska glazbenica, pjevačica i pjesnikinja, a čiji je glas na gitari pratio Mario Igrec, jazz gitarist i nastavnik gitare na Rock akademiji u Zagrebu.
Prije same dodjele tradicionalno se položio vijenac i zapalila svijeća za Tina Ujevića – najvećeg pjesnika.

Službena stranica Grada Vrgorca

                                      Prenosi: Sanja Miloloža, mrežni fotokolaž: SM

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.