Spomen-izdanje u čast Josipa Pupačića ZEMLJA I ON

17. 05. 2021. | DPHJ vam predstavlja, Nova izdanja, Novosti, Obljetnice i sjećanja

U Tjednu Josipa Pupačića Društvo profesora hrvatskoga jezika objavljuje

drugo mrežno izdanje iz edicije Obljetnice, ovaj put posvećeno 50. obljetnici

tragične pogibije antologijskoga pjesnika i sveučilišnog profesora Josipa Pupačića

i njegove obitelji koja je doslovno izgorjela na povratku iz Londona

u zrakoplovnoj nesreći na otoku Krku 23. svibnja 1971. godine.

Autori su tekstova ove mrežne knjige posvećene Pupačiću Zemlja i on

dr. sc. Srećko Listeš, prof. i Sanja Miloloža, prof., učiteljica savjetnica.

 

U Tjednu Josipa Pupačića Društvo profesora hrvatskoga jezika objavljuje drugo mrežno izdanje iz edicije Obljetnice pod naslovom Zemlja i on, ovaj put posvećeno 50. obljetnici tragične pogibije antologijskoga pjesnika i sveučilišnog profesora Josipa Pupačića i njegove obitelji koja je doslovno izgorjela na povratku iz Londona u zrakoplovnoj nesreći na otoku Krku 23. svibnja 1971. godine.

Autori su tekstova dr. sc. Srećko Listeš, prof. i Sanja Miloloža, prof.

Viši savjetnik dr. sc. Srećko Listeš, prof. obradio je u tekstu Uz 50. obljetnicu smrti Josipa Pupačića pristup Pupačićevoj pjesmi Zemlja i ja završavajući dojmljivim zaključkom: Poruka prošlog u sadašnjosti ugnijezdila se u Pupačićevoj pjesmi, tog putnika pod suncem koji vapije za svjetlom zvijezda i svjetlošću čovječnosti. On označuje sebstvo zemljom i zemstvo sobom opijevajući posebnostima pjesničke kombinatorike zanos, opijenost i potrebu za izražavanjem narodnim jezikom koji čovjeka čini čovjekom i daje mu za pravo da se uzajamno ima sa zemljom.

Sanja Miloloža, prof., učiteljica savjetnica je u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu i svojim tekstom pod naslovom Kad je bio tri pjesnička brata i on, kad je bio četvorica njih, napisanom kao govor na manifestaciji Tjedan Josipa Pupačića predstavlja čitatelju popis pjesama poljičkoga kruga pjesnika po razredima (Pupačić, Kaštelan, Ivanišević, Milićević) koje čitaju i interpretiraju učenici OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu na nastavi hrvatskoga jezika u predmetnoj nastavi, završavajući ovim riječima:

Zaključila bih svoje kazivanje ovom konstatacijom: Poljica su nam u Pupačiću, Kaštelanu, Ivaniševiću, i Milićeviću dala četvoricu redom vrhunskih intelektualaca, sveučilišnih profesora, ali i vrhunskih pjesnika, koji su promovirajući u svojim djelima ukorijenjenost u poljički kraj i sela pokraj Omiša (Slime, Zakučac, Krilo Jesenice i Kruge, Zvečanje) promovirali i univerzalne vrijednosti kojima nam je poučavati sadašnje i buduće naraštaje. Tako i ja svoja promišljanja ostavljam milićevićevskoj modroj lakoći tišine obilježene trenutkom u kojoj je Pupačić ostavio trag kad je bio tri pjesnička brata i on, kad je bio četvorica njih. Jer, ne valja li i nama biti zaljubljen u ljubav, s jedinom zastavom srca kao brat sviju ljudi tražiti pjesmu u riječi i dan u čovjeku, tišinu laganu i modru?

Mrežnomu obljetničkom izdanju posvećenom Josipu Pupačiću pod naslovom Zemlja i on, kojemu su dodana i dva audiozapisa, možete pristupiti ovdje.

Sanja Miloloža, foto SM

 

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.