Sinjska večer o Gospi u hrvatskoj književnosti

05. 09. 2021. | DPHJ vam predstavlja, Iz dana u dan, Novosti

 

U klaustru samostana Gospe Sinjske u Sinju održan je kroatistički stručni skup 

Majka Božja u hrvatskoj književnosti

u organizaciji DPHJ-a i Ogranka Matice hrvatske u Sinju.

 

U četvrtak 2. rujna 2021. u klaustru samostana Gospe Sinjske u Sinju održan je kroatistički stručni skup Majka Božja u hrvatskoj književnosti u organizaciji Društva profesora hrvatskoga jezika i Ogranka Matice hrvatske u Sinju.
Željeli smo da ovaj skup bude izraz zahvalnosti Majci Božjoj na svim milostima kojima nas svakodnevno obasipa“ , ističe profesor Branimir Romac, predsjednik Društva. „Zahvaljujem gvardijanu fra Anti Čovi na gostoprimstvu, gradonačelniku Miru Bulju na pokroviteljstvu nad skupom i ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravki Brezak-Stamać na podršci i gostujućem predavanju koje će danas održati na temu lika Djevice Marije u Vetranovićevim dramskim plačevima.“

 

Ravnateljica AZOO-a dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać predaje o liku Djevice Marije u dramskim plačevima Mavra Vetranovića.
Foto: Branimir Romac

 

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Mira Bulja, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Sinju fra Mirka Marića te profesora Branimira Romca, predsjednika Društva profesora hrvatskoga jezika, nastupa klape Pasike i akademskoga glumca Roberta Kurbaše, stručni skup Majka Božja u hrvatskoj književnost otvorila je dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać predavanjem Lik Djevice Marije u dramskim plačevima Mavra Vetranovića. Dr. sc. Zrinka Perković-Dodig izlagala je o Motivima Marije u hrvatskome pjesništvu, a bračni par profesora savjetnika, Divna i Ivica Šušić, svoja su predavanja naslovili Motiv Gospe u usmenoj književnosti i Gospa u pjesmama imotskih pjesnika.
Antonela Berić, profesorica savjetnica, izlagala je o Motivu Gospe u iseljeničkoj književnosti.
Bračni par iz Međugorja, Marko Antonino Brkić sa Sveučilišta Hercegovina, i Ivona Brkić, profesorica u Čitluku, održali su predavanje O Mariji nikad dosta.

 

 

Glumac Robert Kurbaša kazuje stihove Gospina pjesnika posvećene Majci Božjoj.
Foto: Branimir Romac

 

Novinar i publicist Siniša Vuković, održao je izlaganje Motiv Gospe u drami „Glorija“ Ranka Marinkovića, a stručni rad Sanje Miloloža, prof., učiteljice savjetnice, pod naslovom Majčilište pročitala je moderatorica profesorica Suzana Kačić-Bartulović.

Na kraju večeri akademski glumac Robert Kurbaša pročitao je stihove Gospina pjesnika i glazbenika fra Petra Kneževića, a klapa Pasike izvela je pjesmu Ave Maria.

 

Klapa Pasike. pjeva Gospi.
Foto: Branimir Romac

 

Društvo profesora hrvatskoga jezika objavit će do kraja listopada, Gospina mjeseca, kao posebno mrežno izdanje zbornik u kojemu će biti predstavljeni svi stručni radovi na temu Majka Božja u hrvatskoj književnosti. 

Branimir Romac, naslovna fotografija: Suzana Kačić-Bartulovič

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.