Ružu za Marula u Godini Marka Marulića

18. 08. 2021. | Godina Marka Marulića, Judita u DPHJ-u, Novosti, Obljetnice i sjećanja

Na Josipovoj jezičnoj galeriji, autorskome portalu za hrvatski jezik u osnovnoj školi,

stoji članak o činjenici da je emisija TV kalendara propustila u svojim prilozima izdvojiti

ključan trenutak hrvatske kulturne povijesti: tiskanje prve autorske knjige na hrvatskome

jeziku Splićanina Marka Marulića prije točno 500 godina (13. 8. 1521.).

Autorica ovih redaka bila je uvjerena da će se to popraviti u današnjemu TV kalendaru

s dostojanstvenim prilogom uz rođendan Oca Hrvatske Književnosti. Nije.

Autorica je ovih redaka također mislila da će barem jedan predstavnik barem jedne 

odgovorne državne ustanove u Godini Marka Marulića uz njegov rođendan

položiti barem jedan cvijetak kod njegova spomenika u Zagrebu. Nije.

 

Na Josipovoj jezičnoj galeriji, autorskom portalu za hrvatski jezik u osnovnoj školi, stoji članak o činjenici da je emisija TV kalendara propustila u svojim prilozima izdvojiti ključan trenutak hrvatske kulturne povijesti: tiskanje prve autorske knjige na hrvatskome jeziku Splićanina Marka Marulića (13. 8. 1521.). Autorica ovih redaka bila je uvjerena da će se to popraviti u današnjemu TV kalendaru s prilogom o Ocu Hrvatske Književnosti. Nije. Unatoč činjenici da je autorica ovoga članka pisala čak i korisničkoj službi HRT-a, a dobila je i potvrdu da su primili obavijest. Naime, Marko Marulić je u današnjemu TV kalendaru zaslužio nekoliko sekundi svojega portreta i potpisa uz sliku: 1450. rođen Marko Marulić, hrvatski književnik. Nije ni danas Marulić zaslužio svoj dvominutni prilog, pretekli ga mlađi povijesni događaji, zatim operna pjevačica Draga Hauptfeld, filmska arheologija, pa čak i električni tramvaj u Zagrebu. No doznali smo da je, istom mjerom (portretom i potpisom pod sliku), primjerice, 18. 8. umro Džingis-kan, a rodili se Draga Hauptfeld i Patrick Swayze.

A kao šećer na početku, mladi gospodin Bruketa, poznati dizajner, koji u televizijskoj kampanji uz Godinu čitanja govori zašto je važno čitati knjige. No nigdje ni riječi da je u pitanju i Godina Marka Marulića!

E, moj šjor Marule, toliko o zahvalnosti. Kako reče dr. sc. Srećko Listeš u našoj knjizi Marul i njegova Godina: “Kad su Agencija za odgoj i obrazovanje i Društvo profesora hrvatskoga jezika zamolili Sabor Republike Hrvatske da proglasi ovu godinu Marulićevom, ministrica kulture i medija je o tomu dala svoje negativno mišljenje. Srećom, Sabor nije dužan slušati nepromišljene ministre i nije dopustio ometanje obilježavanja kulturnoga događaja godine, i to baš od službenika koji bi o tomu trebali skrbiti. Marulu se njegove nemeze osvećuju jer je dobar i jer je Otac Hrvatske Književnosti. Njegova Judita počinje i završava posvetom hrvatskomu jeziku, malomu jeziku naroda koji u Marulićevo doba ionako nije mogao čitati njegova djela: ljudi su bili većim dijelom nepismeni, ili nisu mogli nabaviti skupu knjigu.  Veliki je pjesnik, bez obzira na teškoće, izgradio najsnažniji spomenik svojemu narodu, djelo duboke domoljubne ideje i moralne snage. Zašto bismo ga bacili kao truplo kroz prozor!”

Zato se pozivaju sve kolegice i kolege profesori hrvatskoga jezika, članovi

Društva profesora hrvatskoga jezika i drugi poštivatelji Marka Marulića

koji se sutra nalaze u Zagrebu da odvoje tijekom dana malo vremena,

došeću se do Marulova spomenika kod Državnoga arhiva, polože jednu ružu

i/ili zapale svijeću za rodonačelnika hrvatske književnosti i kulture.

Učitelji su zahvalna bića. Uvijek primjer. Neka budu i ovaj put.

 

Znate što je, zapravo, tužno? Da se za Marulov  rođendan nitko iz državnih ustanova nije sjetio donijeti barem jedan cvijetak uz njegov spomenik na njegovu trgu kod Državnog arhiva u Zagrebu,  A Godina je Marka Marulića .koju je proglasio Hrvatski sabor. Jednoglasno.

Nedopustivo. Zato pozivam sve kolegice i kolege profesore hrvatskoga jezika, članove Društva profesora hrvatskoga jezika i druge poštivatelje Marka Marulića koji su sutra u Zagrebu da odvoje tijekom dana malo vremena, došeću se do Marulova spomenika, polože jednu ružu i/ili zapale svijeću za rodonačelnika hrvatske književnosti i kulture. Nemojmo Marulića baciti kao truplo kroz prozor, pokažimo barem ružom da cijenimo  činjenicu da je, Listešovim riječima, Marko Marulić izgradio najsnažniji spomenik svojemu narodu, djelo duboke domoljubne ideje i moralne snage. Učitelji su zahvalna bića. Uvijek primjer, Neka budu i ovaj put.

P. S. Autorica ovoga članka bit će ondje u 15 sati.

Sanja Miloloža, foto: Sanja Miloloža

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.