Proglašena Godina Marka Marulića!

09. 04. 2021. | Godina Marka Marulića, Judita u DPHJ-u, Novosti

Zajednički trud Agencije za odgoj i obrazovanje i Inicijativnoga

odbora Društva profesora hrvatskoga jezika za proglašenje

Godine Marka Marulića urodio plodom! Istina, nismo dobili cijelu

godinu kako smo zamislili (od 22. IV. 2021. do 22. IV. 2022.) nego od danas,

9. travnja 2021. do kraja kalendarske godine, no naše će se aktivnosti sigurno

djelomice prenijeti i u sljedeću kalendarsku i školsku godinu kako bismo

na dostojanstven način obilježili pola tisućljeća prve hrvatske tiskane autorske

knjige i njezina autora Marka Marulića Splićanina, oca hrvatske književnosti.

 

 

U burnoj saborskoj raspravi 9. travnja 2021.  tijekom zasjedanja 10. saziva Hrvatskoga sabora razmatrala se točka proglašenja Godine Marka Marulića, i to na inicijativu AZOO-a i DPHJ-a.. Zahvalni smo na suradljivosti  predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću koji je prijedlog prihvatio odlučivši ga uputiti u proceduru prema  Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, a Saborski odbor prema saborskim zastupnicima. Hrvatski sabor jednoglasno je odlučio 2021. godinu proglasiti Godinom Marka Marulića (118 glasova “za”)!

Dakako, svaka druga opcija bila bi van svake pameti jer, primjerice, za 100. obljetnicu smrti Ivana Cankara Slovenija je mogla proglasiti Godinu Ivana Cankara (2018.), pa što mi ne bismo Godinu Marka Marulića uz 500. obljetnicu prve tiskane autorske knjige u Hrvata!!? Velika je to pobjeda Agencije za odgoj i obrazovanje i njezine ravnateljice dr. sc. Dubravke Brezak-Stamać čija su nastojanja u vezi s Ocem Hrvatske Književnosti pokazala dosljednost Agencije za odgoj i obrazovanje u poštivanju hrvatske jezičnokulturne baštine i umjetnosti, kao i iznimni marulološki napori višega savjetnika Agencije dr. sc. Srećka Listeša, bivšega predsjednika našega Društva i našeg počasnog predsjednika, koji je godinama upućivao da su Marulićev lik i njegovo djelo conditio sine qua non  hrvatističkoga školovanja naših mladih naraštaja. Uspjeh je to, dakako, i našega Društva profesora hrvatskoga jezika i njezina predsjednika i predsjednice Inicijativnoga odbora i njezinih članica (Branimir Romac, predsjednik DPHJ-a, Anđelka Rihtarić, predlagateljica inicijative i predsjednica Inicijativnoga odbora DPHJ-a za proglašenje te jedinstvene obljetnice, Marina Marijačić, tajnica DPHJ-a i zamjenica predsjednice Inicijativnoga odbora te Sanja Miloloža, članica Inicijativnoga odbora i glavna urednica mrežnih stranica DPHJ-a), Zato ponosno možemo zaključiti da je zajednički trud Agencije za odgoj i obrazovanje i Inicijativnoga odbora Društva profesora hrvatskoga jezika za proglašenje Godine Marka Marulića urodio plodom!

 

 

 

Istina, nismo dobili cijelu godinu kako smo zamislili (prijedlog je bio da  to bude od 22. IV. 2021. do 22. IV. 2022.) nego od danas, 9. travnja 2021. do kraja kalendarske godine, no naše će se aktivnosti sigurno  djelomice prenijeti i u sljedeću kalendarsku i školsku godinu kako bismo na dostojanstven način obilježili pola tisućljeća prve hrvatske tiskane autorske knjige  i njezina autora Marka Marulića Splićanina, oca hrvatske književnosti.

Agencija za odgoj i obrazovanje i Društvo profesora hrvatskoga jezika već su organizirali dva mrežna seminara u vezi s Godinom Marka Marulića, a uskoro će uslijediti još mnoge aktivnosti u kojima ćete se vi, dragi članovi Društva, kolegice i kolege, umirovljeni profesori hrvatskoga jezika i prijatelji Društva, moći uključivati na različite načine. O tome ćemo vas pravodobno izvijestiti, no vi nam već sada možete pisati koliko je vama kao stručnjacima kroatistima Marko Marulić u fokusu. Objavit ćemo sve vaše tekstove koji tematiziraju Marka Marulića u našoj posebnoj rubrici Godina Marka Marulića.

Svoja pisma i zapažanja možete poslati na elektroničku adresu glavne urednice sanja.miloloza@dphj.hr, no također možete pisati i

predsjedniku Društva Branimiru Romcu na e-adresu branimir.romac@dphj.hr

tajnici Društva Ankici Pokos  na e- adresu ankica.pokos@dphj.hr

s naznakom “Za Godinu Marka Marulića”.

 

Izvorni saborski dokument preuzet s mrežne stranice Hrvatskoga sabora možete pročitati u -pdf formatu ovdje.

 

Sanja Miloloža, tekst i mrežni kolaž

 

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.