NOVO! ZBORNIK PROCES STVARANJA RADIJSKE EMISIJE

09. 08. 2023. | DPHJ vam predstavlja, Hrvatski jezik u školi, stRuka

Nepunih godinu dana nakon održavanja dvodnevnog državnog stručnog skupa

pod naslovom Proces stvaranja radijske emisije u organizaciji Agencije za odgoj i

obrazovanje i više savjetnice za hrvatski jezik dr. sc. Marijane Češi, objavljujemo zbornik

za čiju se realizaciju ideja rodila upravo na tome skupu, a što je DPHJ u suradnji s Agencijom

onda i proveo u djelo. Inicijativi Sanje Milolože, prof., izvrsne savjetnice, priklonile su se

dr. sc. Marijana Češi i Sanja Bosak, prof., izvrsna savjetnica, koje čine urednički tim izdanja.

Djelo nudi 11 učiteljskih  i nastavničkih te 39 učeničkih radijskih emisija,

od čega je šest srednjoškolskih, a 33 su osnovnoškolske emisije.

Recenzentice su Sanja Mataga, prof. i Mirjana Jukić, prof., izvrsna savjetnica,

skladatelj je Marko Jašek, prof. savjetnik, a lektorica Ana-Marija Šipoš, mag. educ.

 

Nepunih godinu dana nakon održavanja dvodnevnog državnog stručnog skupa u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i više savjetnice za hrvatski jezik dr. sc. Marijane Češi, objavljujemo zbornik za čiju se realizaciju ideja rodila upravo na tome skupu, a što je DPHJ u suradnji s Agencijom onda i proveo u djelo. Inicijativi Sanje Milolože priklonile su se dr. sc. Marijana Češi i Sanja Bosak, prof., izvrsna savjetnica, koje čine urednički tim izdanja. Djelo nudi 11 učiteljskih i nastavničkih te 39 učeničkih radijskih emisija, od čega je šest srednjoškolskih, a 33 su osnovnoškolske emisije. Recenzentice su Sanja Mataga, prof. i Mirjana Jukić, prof., izvrsna savjetnica, skladatelj je Marko Jašek, prof., savjetnik, a lektorica Ana-Marija Šipoš, mag. educ. philol. croat.

Iz dočetne riječi izdvajamo:

Iako na MEDUZI postoji pregršt izvrsnih radijskih emisija koje su nastale izvrsnim mentoriranjem i učeničkim stvaralačkim genijem – kako u stvaranju sadržaja, tako i u montaži – znamo da je ovaj dugoočekivani radijski zbornik učiteljskih i učeničkih radijskih emisija izdanje potrebno u suvremenom školskom medijskom prostoru. Prvo, ideja se rodila na državnome skupu Proces nastajanja radijskih emisija jer su učitelji željeli podijeliti i one emisije koje jesu kvalitetne, ali koje su na Lidranu zapele na nekoj od nižih razina zbog ograničenja broja radova. Divno je kad shvatite da je teško odabrati najbolji rad jer su mnoge emisije toliko kvalitetne, oblikovane s mnogo vještine, truda i ljubavi. Dakako, i učitelji imaju jednu nezgodnu naviku emocionalnoga vezanja na sadržaj koji stvaraju sa svojim učenicima pa katkad, kako kaže naš legendarni tonac Srđan Nogić, dopuštamo da sadržaj ovlada nama umjesto mi sadržajem. Kao i u svemu u životu, pravu vrijednost stvari (bila ona materijalna ili duhovna) vidimo tek kad se odmaknemo, ohladimo glave i smirimo srca, i kad objektivno procijenimo svoj rad. Ako smo uistinu radili s ljubavlju, nećemo prestati voljeti ono što smo stvorili, ali moći ćemo ipak objektivnije sagledati što je možda moglo biti bolje, koja se zapreka možda mogla na drukčiji način riješiti, gdje smo možda mogli s manje uložene energije dobiti kvalitativno više.

Drugo, nije rijedak slučaj da neke radijske forme uopće nisu snimljene da bi bile “Za Lidrano”, kako kažu moji učenici, nego ponajprije zato da se obogati medijski prostor sredine u kojoj je radijski tekst nastao. (…)

Da zaključim, kao i u svemu, treba imati volje, ulagati trud, usavršavati se, svakim danom željeti biti što kompetentnijom i boljom osobom, ostvarivati suradnje i potom uživati u njihovim plodovima otvorenih ušiju. Slušati jedan drugoga i voljeti život. Činite li to, jednostavno se ne možete, kako tvrdi naša profesionalka Majda Makovac Joksimović, ne zaljubiti u radio. A onda ćete biti i dovoljno senzibilizirani da shvatite kako se jednostavno morate baviti radioigrom ako želite otvarati svijet i susretati se sa samim sobom, kako smatra profesionalka Stephanie Jamnicky. Ovaj je zbornik s jedanaest učiteljskih i 39 učeničkih radijskih emisija pravi dokaz za to.

U zadnjem dijelu zbornika nalazi se i audiozapis u kojemu možete čuti nekoliko misli Srđana Nogića, Majde Makovac Joksimović i Stephanie Jamnicky o radijskom mediju, a koje su za ovo izdanje iznijeli na Državnoj Lidrano smotri u Vodicama 2023., a možete ih poslušati i ovdje.

Radijskom zborniku, trećoj knjizi iz edicije stRUKA, možete pristupiti ovdje.

Sanja Miloloža, foto naslovnice: SM

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.