NOVO! Gromki tihi trag uz 100. obljetnicu rođenja Nikole Milićevića

27. 11. 2022. | DPHJ vam predstavlja, Iz dana u dan, Nova izdanja, Novosti, Obljetnice i sjećanja

 

U sjećanje na 100. obljetnicu rođenja akademika, sveučilišnoga profesora,

prevoditelja, poliglota, ali ponajprije pjesnika Nikolu Milićevića Društvo profesora

hrvatskoga jezika u suradnji s Osnovnom školom “1. listopada 1942.” objavljuje

bogato opremljenu mrežnu knjigu iz edicije Obljetnice, osmu u tome mrežnom nizu

pod naslovom Gromki tihi trag. 

 

Enciklopedijska natuknica o Nikoli Milićeviću u mrežnoj Hrvatskoj enciklopedijizapočinje ovako:

“Hrvatski književnik i prevoditelj (Zvečanje kraj Omiša, 27. XI. 1922 – Zagreb, 1. III. 1999). Diplomirao je 1953. jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1965. doktorirao tezom o Vladimiru Čerini. Radio je kao novinar, lektor, lektor hrvatskog jezika u Bordeauxu i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1955–88). Bio je član uredništva časopisa Krugovi (1952–58). Redoviti član HAZU-a bio je od 1992. Dobitnik je nagrade Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus (1998) i Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo (1994)”.

Dakako da je osobi koja je više od 33 godine radila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu poučavajući naraštaje i naraštaje studenata, budućih profesora hrvatskoga jezika, valja izreći zahvalnost i trajno ju osjećati. Stoga, u sjećanje na 100. obljetnicu rođenja našega akademika, sveučilišnoga profesora, prevoditelja, poliglota, ali ponajprije pjesnika Nikolu Milićevića Društvo profesora hrvatskoga jezika u suradnji s Osnovnom školom “1. listopada 1942.” objavljuje bogato opremljenu mrežnu knjigu iz edicije Obljetnice. To je osma knjiga u tome mrežnom nizu. Glavna urednica projekta: Sanja Miloloža. Suurednici: Zrinka Pavković, Jadranka Petrušić, Divna Šušić i Ivica Šušić. Autorske radove potpisuju Srećko Listeš, Siniša Vuković, Sanja Miloloža, Divna Šušić i Ivica Šušić, a u Medijskom retrovizoru s odobrenjem Uredništva časopisa Kolo preneseni su tekstovi Nedjeljka Mihanovića i Vinka Brešića. Knjizi je dodana i rijetka fotografija iz Društva hrvatskih književnika 1971. koju nam je ustupila pjesnikova kći red. prof. dr. sc. Marina Milićević Bradač, arheologinja s FFZG-a u Zagrebu.

 

 

Na kraju se nalazi Dodatak jer je mrežna knjiga Gromki tihi trag koja osim učeničkih, stručnih i znanstvenih radova sadrži i sonetni vijenac S. Miloloža s akrostihom PJESNIKU NIKOLI, dopunjena i fotografijama s iznimno uspjele svečanosti održane u Zvečanju u Konobi Marija 25. studenoga 2022. koju su organizirale profesorice hrvatskoga jezika Jadranka Petrušić i Zrinka Pavković, knjižničarka u OŠ “1. listopada 1942.”

 

Osim Juri Kaštelanu uz njegovu 100. obljetnicu rođenja 2019., S. Miloloža napisala je sonetni vijenac još jednomu poljičkom velikanu: Nikoli Milićeviću 2022.

 

Ta je zavičajna škola provela niz kreativnih projekata i aktivnosti u sjećanje na svojega pjesnika o čemu se podrobno možete informirati u knjizi. Mnogi su djelatnici škole zasukali rukave i motivirali učenike na kreativan rad, a spiritus movens svih tih radnji bile su profesorice Zrinka Pavković i Jadranka Petrušić koje su stupile u kontakt s glavnom urednicom portala i, s obzirom na činjenicu da je već bila planirana knjiga u ediciji Obljetnice, doprinijele mnogo kao suurednice izdanja za 2. dio knjige i fotografski dodatak, zajedno s profesorskim parom Divnom i Ivicom Šušić koji je svoj autorski i urednički prinos ostvario u 3. dijelu knjige i s audiozapisima. 

 

 

Među uzvanicima bili su i viši savjetnik za hrvatski jezik u AZOO-u Split dr. sc. Srećko Listeš, ali i dr. sc. Ante Žužul, pjesnikov prijatelj i student, koji je dojmljivo interpretirao profesorove stihove i na svečanoj priredbi i na grobu Nikole Milićevića. 

 

 

Na pjesnikovu grobu položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a nakon zajedničke molitve s članovima Milićevićeve obitelji, još su jednom bili pročitani Milićevićevi stihovi. Za interpretaciju su zaslužni književnik Ivica Šušić, prof. i prethodno spomenuti dr. sc. Ante Žužul.

 

Članovi uredništva knjige Gromki tihi trag: Lijevo sa Silvanom Bampa-Listeš stoji profesorica Jadranka Petrušić. Na desnoj strani uz nadgrobnu ploču Ivica Šušić, Sanja Miloloža, Divna Šušić, Marina Milićević Bradač, pjesnikova kći, Zrinka Pavković, g. Bradač i Ivan Sladojević, ravnatelj Osnovne škole “1. listopada 1942.” iz Čišala.
Foto: službena arhiva OŠ “1. listopada 1942”

 

Na povratku s groblja održan je prigodni domjenak na kojemu je ravnatelj OŠ “1. listopada 1942.” Čišla, g. Ivan Sladojević, ponovno zahvalio svim uzvanicima i dragim gostima koji su se odazvali pozivu na svečanost, a posebne zahvale izrečene su glavnoj urednici mrežne knjige S. Miloloži, dr. sc. Anti Žužulu, dr. sc. Srećku Listešu i književniku Ivici Šušiću, prof., kojima su uručeni i prigodni darovi: kalendari za 2023. godinu s Milićevićevim motivima i citatima te suveniri koje su izradili učenici OŠ “1. listopada 1942.” Čišla u sklopu prigodnih projektnih aktivnosti uz 100. obljetnicu rođenja Nikole Milićevića.

Osmoj mrežnoj knjizi edicije Obljetnice Gromki tihi trag posvećenoj velikanu hrvatskoga pjesništva Nikoli Milićeviću možete pristupiti ovdje.

Knjiga će uskoro biti dopunjena i videozapisom, a dostupna će biti u rubrici e-knjige DPHJ-a.

 

Sanja Miloloža, foto: SM

 

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.