NOVO! Druga knjiga edicije stRUKA S. Miloloža, Proza odraza

17. 11. 2022. | DPHJ vam predstavlja, Nova izdanja, Novosti, stRuka

 

Nakon djela Hrvatski u zrcalu struke autorice Divne Šušić, prof., izvrsna savjetnika,

DPHJ objavljuje i 2. knjigu mrežnoga niza stRUKA pod naslovom Proza odraza koju je

napisala glavna urednica portala DPHJ-a Sanja Miloloža, prof., izvrstan savjetnik.

 

Glavna urednica portala DPHJ-a Sanja Miloloža, prof., izvrstan savjetnik  svoja je iskustava i stručna promišljanja iz kroatističke i općeljudske domene iznijela u 2. knjizi edicije stRUKA  koju je pokrenula u svibnju 2022. kada je objavila prvu knjigu toga niza Hrvatski u zrcalu struke splitske autorice Divne Šušić, prof., izvrsna savjetnika. Ova druga knjiga nosi naslov Proza odraza i donosi prozne zapise, predgovore, govore, pogovore, stručne članke (o Marku Maruliću, Vesni Parun, Gospi, Maši Bambić,  Danijeli Zagorec, Sanji Pilić, Magdaleni Mrčela, Tomici Kolaru,  natjecanjima iz hrvatskoga jezika, mnemotehničkim ključevima i opet Marku Maruliću i Godini čitanja) i nekoliko nekroloških bilježaka (Josip Silić, Josip Prudeus, Ante Stamać, Dubravko Lepej, Suzana Plevnik, Denis Vincek, Luca Matić). Tekstovi su to nastali ponajprije za mrežna izdanja DPHJ-a, ali i kao govori na državnim skupovima i predavanjima, promociji knjige; za autorski portal Josipovu jezičnu galeriju te časopis Republika (članak o Sanji Pilić kao lektirnom autoru). Nekrološki su zapisi prvotno objavljeni na društvenoj mreži (FB).

 

 

Knjizi su dodane dvije uglazbljene pjesme: jedna posvećena Juri Kaštelanu uz članak Poljički pjesnici u OŠ Jure Kaštelana pod naslovom Pjesma živom pjesniku, a druga je posvećena preminulom učitelju i slikaru Dubravku Lepeju pod naslovom Svjetionik uz članak Možete baciti latice.

U Predgovoru, između ostaloga, stoji:

Oni koji iole prate rad Društva profesora hrvatskoga jezika, primijetili su da smo u Godini čitanja 2021. snažno intenzivirali mrežnu izdavačku djelatnost, i to u četirima bibliotekama koje smo nastavili i u 2022. godini: Profesori pišu (20 knjiga + 1 u pripremi), Obljetnice (7 knjiga + 1 u pripremi), stRUKA (2 knjige + 1 u pripremi) i Zavičajna riječ (1 knjiga + 1 u pripremi). Kad sam pokrenula niz stRUKA, prvo smo predstavili rad izvrsna savjetnika Divne Šušić, splitske profesorice hrvatskoga jezika i književnosti knjigom Hrvatski u zrcalu struke, a namjera je kolegama podastrijeti i stručni rad novih zagrebačkih izvrsnih savjetnika (profesorica Sanje Bosak, Mirjane Jukić, Melite Horvatek-Forjan i drugih). Budući da sam u toj “novoj turi” bila među prvima u Zagrebu kojima je AZOO-ova viša savjetnica za hrvatski jezik dr. sc. Marijana Češi bila na uvidu s tom namjerom (potvrditi da je moje vođenje sata usklađeno sa svim potrebnim načelima suvremene nastave te da je kompatibilno s brojem bodova dobivenim na izvannastavnome djelovanju, usput, više od peterostruko premašenim), odlučih ovoga puta kao drugu knjigu mrežnoga niza stRUKA objaviti svoje tekstove koji odražavaju niz različitih kroatističkih pojavnosti i manifestacija, promišljanja o pročitanim knjigama, promocijama knjiga, ali i bitnim ljudima koji su ostavili svoj svijetao trag u školskim prostorima i razredima. Nadam se da će Divnin i moj primjer osokoliti kolegice i kolege izvrsne savjetnike da se jave i pridonesu svojim iskustvima, stručnim radovima, primjerima osnaživanju onih kolega koji još dvoje bi li započeli proces napredovanja u zvanju ili ne.

Savjetnica za izdanje: Sanja Bosak, prof., izvrstan savjetnik. Lektorica: Ana-Marija Šipoš, mag. educ. croat. philol.

Mrežnoj knjizi Proza odraza Sanje Miloloža možete besplatno pristupiti ovdje.

Sanja Miloloža, foto naslovnice SM

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.