Moliški Hrvati i DPHJ

16. 03. 2021. | Godina Marka Marulića, Hrvatski jezik izvan domovine

Prenosimo vam pismo predsjednika Zaklade Agostina Piccoli

g. Sammartina upućeno našem Društvu. Poveznice o djelovanju

moliških Hrvata i Zaklade pretražite u mrežnoj riznici DPHJ-a.

 

DRUŠTVO PROFESORA HRVATSKOGA JEZIKA

Branimir Romac, predsjednik

Marina Marijačić, tajnica

 

Poštovani!

Čestitamo vam na izvanrednoj inicijativi da se dostojno proslave obljetnice vezane uz hrvatskog velikana Marka Marulića i želimo vam puno uspjeha u suradnji s Hrvatskim saborom i ostalima kako bi se obilježila ova obljetnička godina, te naglasila uloga hrvatske kulture u Europi.

Također vam čestitamo na odličnoj ideji da na mrežnoj stranici vašeg društva imate rubriku ‘Hrvatski jezik izvan domovine’, te nas veseli naša buduća suradnja, koja će – nadamo se – svakako biti na obostrano zadovoljstvo i korist.

U prilogu vam šaljemo informacije i poveznice preko kojih možete dobiti širi uvid u naš cjelokupni rad, te posebno u aktivnosti Zaklade „Agostina Piccoli“, koja kao osnovni cilj ima njegovanje, promicanje i zaštitu starog moliškohrvatskoga jezika i kulture, te održavanje veza sa maticom domovinom.

Također vam šaljemo poveznice na kojima možete naći i ostale moliškohrvatske kulturne udruge (Savez moliških Hrvata).

U vezi vašeg projekta Marulićeve godine, i mi smo pred nekoliko godina, točnije 2016., u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika (podružnica Split) organizirali u Moliseu izložbu “Pet stoljeća Marulićeva evanđelistara”. Izložbu je posudio Književni krug Split – odjel Marulianum. Tada smo predstavili i usporedili Marulićev jezik s današnjim jezikom moliških Hrvata.

Veselilo bi nas također da možemo organizirati međusobne posjete, ali obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju mislimo da u dogledno vrijeme to neće biti moguće, preostaje nam samo nadati se da će se zdravstvena situacija smiriti i da ćemo se vratiti normalnom životu.

Želimo još jednom naglasiti da nam je drago da smo makar na ovaj način stupili u bliži kontakt te da ćemo surađivati, a svima vama želimo još jednom puno sreće u svim vašim vrijednim i zanimljivim inicijativama, koje će i našem mlađem naraštaju pokazati tko smo i što smo na kulturnoj karti Europe.

Srdačni pozdrav!

Zaklada “Agostina Piccoli”, Molise

(Antonio Sammartino, predsjednik)

Marina Marijačić, foto Antonio Sammartino

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.