DPHJ u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

31. 03. 2021. | DPHJ vam predstavlja, Godina Marka Marulića, Iz dana u dan, Judita u DPHJ-u, Novosti, Obljetnice i sjećanja

 

 

Godina Marka Marulića: Prvi radni sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

 

 

Sukladno planu aktivnosti na proglašenju Godine Marka Marulića 30. ožujka 2021. održali smo prvi radni sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Predstavnice Inicijativnoga odbora Društva za proglašenje Godine Marka Marulića – Marina Marijačić i Anđelka Rihtarić – sudjelovale su na sastanku s pomoćnikom ministra i načelnikom Uprave za potporu i unapređenje sustava gospodinom Momirom Karinom.
Na sastanku smo pomoćniku Karinu predstavili Društvo profesora hrvatskoga jezika, inicijativu za proglašenje Godine Marka Marulića te aktivnosti koje smo dosad ostvarili, kao i one koje planiramo.
U veoma ugodnome i plodonosnom razgovoru pomoćnik ministra Karin podržao je djelovanje Društva i inicijativu za proglašenje Godine Marka Marulića, čije je službeno proglašenje na Dnevnome redu 7. sjednice Hrvatskoga sabora ubrzo nakon Uskrsa – od 7. travnja ove godine.
Iznijeli smo pomoćniku ministra prijedlog da Ministarstvo znanosti i obrazovanja bude jedan od pokrovitelja Godine Marka Marulića, kao i zamolbu da Ministarstvo nakon proglašenja Godine uputi školama dopis preporuke za aktivnosti obilježavanja Godine u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.
Pomoćnik ministra Momir Karin pružio je podršku obilježavanju Godine Marka Marulića u obrazovnome sustavu te smo dogovorili tijek suradnje s Ministarstvom čim Hrvatski sabor proglasi Godinu Marka Marulića.
Zajednički nam je cilj, kako smo u razgovoru istaknuli, da nakon što prođe Godina Marka Marulića, svaki učenik u Lijepo Našoj zna tko je bio Marko Marulić i koje je mjesto na europskome kulturnom zemljovidu zauzimala Hrvatska prije pet stotina godina, kako bismo mogli biti ponosni baštinici hrvatske kulture i povijesti. Baštinici za njezinu budućnost.
Anđelka Rihratić, predsjednica Inicijativnoga odbora Društva profesora hrvatskoga jezika
za proglašenje Godine Marka Marulića, tekst i foto

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.