DPHJ donirao računalo Grafičkomu odjelu ŠPUD-a Zagreb

15. 12. 2021. | DPHJ vam predstavlja, Godina Marka Marulića, Iz dana u dan, Judita u DPHJ-u, Judita u srednjim školama, Novosti

 

 

Društvo profesora hrvatskoga jezika doniralo je računalo Grafičkomu odjelu

Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb kao zahvalu za izvrsnu suradnju

na izradi Juditina kalendara u Godini Marka Marulića.

 

Tajnica DPHJ-a Ankica Pokos  i glavna urednica portala Društva Sanja Miloloža,

idejna pokretačica projekta Juditina kalendara i njegova urednica, posjetile su

Grafički odjel ŠPUD-a 15. prosinca 2021. i svečano mentorici Vinki Mortigjiji Anušić

i ravnatelju ŠPUD-a Filipu Pintariću uručile računalo, cvijeće i slatki paket

ujedno izrazivši u ime predsjednika DPHJ-a Branimira Romca zahvalu

za predani rad učenika i njihove mentorice te čestitku za 139. rođendan Škole

koji je ta umjetnička prosvjetna institucija proslavila 10. prosinca 2021. 

 

U Godini Marka Marulića koja saborskom odlukom traje od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. Društvo profesora hrvatskoga jezika potaknulo je izradbu Juditina kalendara. Glavna urednica portala DPHJ-a S. Miloloža stupila je u kontakt sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i voditeljicom Grafičkoga odjela VInkom Mortigjija Anušić koja je prihvatila suradnju. Učenici 4. razreda Grafičkoga odjela s mnogo ljubavi i znanja odradili su svoj zadatak. Društvo profesora hrvatskoga jezika doniralo im je stoga vrijedno računalo kao zahvalu za izvrsnu suradnju na izradi Juditina kalendara.

 

Vinka Mortigjija Anušić, Filip Pintarić i Ankica Pokos uz projekciju lista za ožujak 2022.
Foto: Sanja Miloloža

 

To je bio razlog što su 15. prosinca 2021. tajnica Društva profesora hrvatskoga jezika Ankica Pokos i urednica portala Sanja Miloloža posjetile Grafički odjel ŠPUD-a Zagreb te uz prigodne darove sudjelovale u svečanoj primopredaji računala koje će mnogo značiti za kvalitetu rada učenika, mladih umjetnika, koji su trenutno smješteni u učionicu/radionicu Fotografskoga odjela.

Naime, ŠPUD je svoj 139. rođendan 10. prosinca 2021. dočekao s trojako organiziranom nastavom: nastavu praktičnih umjetničkih predmeta učenici pohađaju u onim dijelovima Škole na Trgu Republike Hrvatske koji nisu zatvoreni zbog rekonstrukcije, opće predmete u školi na Kajzerici, a ponešto i na daljinu. Obnova škole nakon potresa teče sporo i kvaliteta nastave sigurno trpi. Ovakve suradnje i projekti u kojima je DPHJ odigrao važnu ulogu sigurno daju i u takvim nepovoljnim okolnostima nadu i poticaj za provedbu što kvalitetnije nastave  omogućujući svim sudionicima nastavnoga procesa te ugledne umjetničke zagrebačke škole što radosniji napredak.

 

 

Profesorica Ankica Pokos, uručivši mentorici Vinki Mortigjiji Anušić buket cvijeća, prenijela je nazočnima srdačne pozdrave i čestitku predsjednika DPHJ-a Branimira Romca za 139. rođendan Škole te je u ime Društva zahvalila učenicima i njihovoj mentorici na kreativnomu prinosu Juditina kalendara ističući da će se za taj projekt sigurno čuti u medijima.

Mentorica Vinka Mortigjija Anušić projicirala je gošćama svaki list kalendara istaknuvši da je bogatstvo različitih rukopisa objedinjeno likovnim detaljem s naslovnice Juditina prvotiska. Pokazala je i na koji su način važni kroatistički datumi i citati iz transkribirane Marulićeve Judite i Marulićeva originala uklopljeni u svako likovno rješenje. Citate su birale profesorice SIlvana Bampa-Listeš i Sanja Miloloža.

 

Ponosna mentorica sa svojim učenicima uz buduću naslovnicu kalendara (slovo J).
Foto: Ankica Pokos

 

Ravnatelj Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb g. FIlip Pintarić, ponosan na svoje učenike i njihovu mentoricu, zahvalio je gošćama na vrijednomu daru koji ostaje i idućem naraštaju učenika na korištenje te je izrazio spremnost i za nove suradnje. 

 

Suradnice VInka Mortigjija Anušić, prof., i Sanja Miloloža, prof., i mladi umjetnici oz 4. razreda
Foto: Ankica Pokos

 

Urednica portala DPHJ-a Sanja Miloloža učenicima je predala slatki paket u predblagdanskom ozračju istaknuvši da je njihov autorski tim odradio izvrstan posao čije će vrijednosti vjerojatno postati svjesni tek kasnije. 

 

Sanja Miloloža, fotografije: Sanja Miloloža i Ankica Pokos

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.