CVIJEĆE ZA MARULOV ROĐENDAN

18. 08. 2022. | Iz dana u dan, Novosti, Obljetnice i sjećanja

 

Izaslanstvo Društva profesora hrvatskoga jezika položilo je jutros 18. kolovoza 2022.

cvjetni vijenac u spomen rođendana Oca Hrvatske Književnosti kod spomenika ispred

zgrade Hrvatskoga državnog arhiva. Iako su u tijeku građevinski radovi na obnovi

okolnih zgrada, samom činu sjećanja na karakter osobe kojom započinje hrvatska

književnost ništa nije smetalo. Pod zvijezdama život teče, rekao bi Kaštelan, a teče

i uz građevinske skele. Kad obnova zgrada bude završena, i uz Marulov će se spomenik

u Zagrebu moći govoriti stihovi iz njegovih djela, kao što je to slučaj u Berlinu u kojem se

već dugi niz godina kod Marulićeva spomenika okupe predstavnici Hrvata u Njemačkoj

i recitiraju dijelove iz Judite i drugih Marulovih izvora. Netko dobro zna gdje valja piti.

 

Izaslanstvo Društva profesora hrvatskoga jezika položilo je jutros 18. kolovoza 2022. cvjetni vijenac u spomen rođendana Oca Hrvatske Književnosti kod spomenika na Trgu Marka Marulića, ispred zgrade Hrvatskoga državnog arhiva. Iako su u tijeku građevinski radovi na obnovi okolnih zgrada, samom činu sjećanja na osobu kojom započinje autorska hrvatska književnost ništa nije smetalo. Pod zvijezdama život teče, rekao bi Kaštelan, a teče i uz građevinske skele. Kad obnova zgrada bude završena, i uz Marulov će se spomenik  u Zagrebu moći govoriti stihovi iz njegovih djela, kao što je to slučaj u Berlinu u kojem se  već dugi niz godina kod Marulićeva spomenika okupe predstavnici Hrvata u Njemačkoj  i recitiraju dijelove iz Judite i drugih Marulovih izvora. Netko dobro zna gdje valja piti. I nije važno jesu li u pitanju godišnji odmori.

 

Društvo profesora hrvatskoga jezika položilo cvijeće za Marulov rođendan. U Zagrebu Marulić “slavi” uz građevinske radove. U Berlinu ipak drukčije…

 

Ipak, Društvo profesora hrvatskoga jezika nije ni tijekom tih odmora mirovalo. Podsjećamo, jutros je objavljen i zbornik Svevremena Judita čime se zaokružuju aktivnosti DPHJ-a u sklopu Godine Marka Marulića koja je formalno završila s 22. travnjem 2022.Pa ipak, naučiismo da o istinskim velikanima nikad ne valja govoriti u zadanostima formalnih okvira: ta nećemo valjda sad prestati misliti na nj i njegovu neprocjenjivu ostavštinu! Dokaz tomu je i činjenica da se o njemu mislilo i prije Godine Marka Marulića, kao u emisiji TV kalendara iz 2015. godine, mislit će se i izvan granica Republike hrvatske, kao u Berlinu gdje, rekosmo, Hrvati svake godine polažu vijenac podno Marulićeva kipa, mislit će se i poslije svih dosadašnjih aktivnosti.

Uostalom, ni 2024. nije tako daleko, a to će biti 500. spomendan našega Marula o kojemu marulolog Bratislav Lučin tako lijepo kaže: Za mene je Marulić pojam spajanja, povezivanja, bogatstva u različitostima.

Svaki dan ima svojih značajnosti i značajeva. Eto, kad smo kod značajeva, danas je, baš na Marulićev rođendan, spomendan još jednoj veličini pera – Petru Preradoviću, a u Zagrebu je iznenada preminuo poznati hrvatski novinar i politički izvjestitelj Mislav Bago (1973. –  2022.). Pokoj mu duši.

 

Sanja Miloloža, foto SM

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.