Časopis Jezik voli hrvatski znanjem

16. 03. 2021. | Hrvatski jezik u školi, Iz dana u dan, Novosti, O jeziku mojem

Hrvatski se voli znanjem! Pozivamo Vas da se pretplatite

na znanstveni časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika Jezik. 

 

Jezik je jedini časopis za kulturu hrvatskoga književnoga jezika u nas, jedan je od najuglednijih hrvatskih jezikoslovnih časopisa, izlazi bez prijekida već 68 godina, u njemu surađuju najugledniji hrvatski jezikoslovci.

Izlazimo u pet brojeva godišnje, svaki je broj 40 stranica. Glavna je i odgovorna urednica Sanda Ham, a Uredništvo čine počasni član Stjepan Babić, Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Stefan Rittgasser. Naš je izdavač Hrvatsko filološko društvo uz suradnju Školske knjige.

Sadržaj nam je raznolik, od znanstvenih i stručnih radova, do prikaza, osvrta i odgovora na čitateljska pitanja. Načinom pisanja prihvatljivi smo širokoj publici jer je Jezik pisan jednostavno i razumljivo, a opet na takvoj razini da ga čitaju i znanstvenici. Jezikove su teme aktualne i ponajprije se odnose na podizanje razine jezičnoga znanja i kulture – kako naša krilatica kaže

Hrvatski se jezik voli znanjem.

Pozivam Vas da se pridružite poštivateljima i ljubiteljima hrvatskoga jezika okupljenima oko našega časopisa i tako pripomognete njegovanju i očuvanju kulture i samosvojnosti hrvatskoga književnoga jezika.

Redovito izlaženje časopisa ponajprije ovisi o pretplatnicima – Jezik pripada među one malobrojne znanstvene časopise koji se većinom financiraju od sredstava pretplate – ne bude li pretplatnika, ne će biti ni Jezika. Ako želite postati Jezikov pretplatnik, pošaljite svoje ime i adresu na koju želite primati Jezik e-poštom jezik.hr@gmail.com Godišnja pretplata iznosi 130 kn.

Više o Jeziku možete vidjeti na stranicama Hrčka http://hrcak.srce.hr/jezik

Uredništvo, foto: Marina Marijačić

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.