BAGIĆEVE PONORNICE NAGRAĐENE “UJEVIĆEM”

15. 07. 2022. | Iz dana u dan, Iz drugih medija, Nagradni natječaji, Novosti

 

To je jedna od najkvorumaškijih knjiga, kojeg je naraštaja Bagić jedan od glavnih

predstavnika, knjiga-potraga, dapače, knjiga koja se sva sastoji u vrebanju

derridaovskoga traga razlike, stoji u Obrazloženju odluke o dodjeli Nagrade “Tin Ujević”.

 

Pjesnik Krešimir Bagić dobitnik je Nagrade “Tin Ujević” za zbirku Ponornice u izdanju Meandra 2021. godine. Nagrada mu je dodijeljena na tradicionalnoj svečanosti u rodnom Tinovu Vrgorcu 5. srpnja 2022.

Pjesnik Miroslav Mićanović u medijskom nizu Mali knjigovor najavljivao je Ponornice još početkom 2022., a pola godine kasnije Bagić postaje i laureatom ugledne pjesničke nagrade koja nosi ime vrgoračkoga pjesničkog velikana.


Miroslav Mićanović, Ponornice Krešimira Bagića

Obrazloženje dodjele Nagrade Tina Ujevića 

Stručno povjerenstvo u sastavu Miroslav Mićanović (predsjednik), Evelina Rudan i Davor Šalat donijelo je jednoglasno odluku o dobitniku Nagrade “Tin Ujević” za 2022. godinu. Ovogodišnji dobitnik Nagrade “Tin Ujević” je Krešimir Bagić za knjigu pjesama Ponornice
Bagić je jedan od naših najuglednijih kritičara, teoretičara i pjesnika, koji svoje usporedne književne aktivnosti neprestano ažurira. Ponornice bi mogle biti najširi mogući označitelj za sve o čemu se uopće želi govoriti ili što se hoće naslutiti bilo kojom jezičnom kombinacijom, čime Bagić postulira svoju poetiku posvemašnje diskursne i značenjske otvorenosti. On se time ujedno pokazuje kao pjesnik koji visoko cijeni svijest o mediju u kojemu se duhovno i artistički kreće. 
Izražajni beskraj Bagić doživljava u prvome redu kao neograničene varijante vlastitog identiteta, kao protezanje vlastitoga  stila na sve s čime se dolazi u dodir ili na sve što se zamišlja. Mogu to biti šutnja i govor, jezik i pismo, priroda kao metafora čovjekovih stanja, krokiji sociokulturnih sredina, ocrti obiteljskih situacija, aluzije na brojne književnike i mislioce te živahan intertekstualni dijalog s brojnim literarnim kontekstima, najraznovrsnije stilističke igre u kojima poezija opipava granice maksimalnih jezičnih istraživanja (zaumne poezije, severovskoga „zvuka koji diktira smisao“, jezičnih premetaljki među kojima su i raznovrsni jezični algoritmi). 
Ponornice su zasigurno svojevrsni izrazno-značenjski detonator koji diže u zrak sva postojeća značenja, oslanja se na književne stereotipe samo ako ih dubinski prestrukturira i pomoću njih ruši i gradi značenjsku strukturu. To je, stoga jedna od najkvorumaškijih knjiga, kojeg je naraštaja Bagić jedan od glavnih predstavnika, knjiga-potraga, dapače, knjiga koja se sva sastoji u vrebanju derridaovskoga traga razlike koji, kako kaže Žarko Paić, „omogućuje pismu njegovu materijalnu prisutnost“. Za Bagićeve Ponornice karakteristični su usmjerenost na detalj, fragmentarnost, konkretnost, intertekstualnost, intermedijalnost, metatekstualnost, slabi postmodernistički subjekt koji je većma rezultat teksta, nego li njegov stvaratelj. U svemu tome Bagićev je tekst izrazito skokovit na svim razinama, u brzim montažama fragmenata, u promjenama stilskih registara, u znatnim asocijativnim preskocima, u vrlo neobičnim tematskim kombinacijama, u misaonim rasponima – od filozofskih mikro-rasprava do mini-portreta originalnih „likova“ iz Dalmatinske zagore ili Slavonije. 
Uglavnom, Krešimir Bagić u knjizi Ponornice možda je diskursno i svjetotvorno raznovrsniji nego ikad, krećući se i daleko izvan područja poezije u užem smislu riječi i otvarajući svoju poetiku – negdje samo u tragovima – u svim smjerovima. Danas je rijetka poezija koja s toliko dosljednosti ide do granica pa i preko rubova artikuliranoga jezika, a da još uvijek ostaje literarna činjenica, koja se u samo jednoj knjizi dotakne većine dominantnih poetičkih modela, a da je ne zaposjedne ni jedan. Vjerujemo da s pravom možemo zaključiti da su Ponornice svakako jedna od najkvalitetnijih i najizazovnijih u njegovu dosadašnjem literarnom opusu i da u ovogodišnjoj, iznimno opsežnoj i zanimljivoj produkciji, zaslužuje Nagradu “Tin Ujević”.


Godina 2022. definitivno jest uspješna i za pjesnika i za profesora Krešimira Bagića koji je 19. svibnja primljen i u redovito članstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Razred za književnost. Čestitamo!

Životopisu akademika Krešimira Bagića možete pristupiti ovdje. 

Izvornomu članku o dodjeli Nagrade na stranicama Društva hrvatskih književnika možete pristupiti ovdje.Prenosi Sanja Miloloža, fotokolaž SM


Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.