25. Nazorovi dani u Postirima

14. 06. 2021. | Iz drugih medija, Novosti

U isto vrijeme kad se održavao skup uz 50. obljetnicu tragične smrti Josipa Pupačića

u Slimenu u čijoj je ogranizaciji sudjelovalo Društvo profesora hrvatskoga jezika,

u Postirima su održani 25. Nazorovi dani u čast Vladimira Nazora, a u organizaciji AZOO-a

i višega savjetnika za hrvatski jezik dr. sc. Srećka Listeša, voditelja toga skupa. 

 

Budući da nismo mogli biti na dva mjesta istodobno, prenosimo tekst agencijskoga članka.

U spomen na klasika hrvatske književnosti Vladimira Nazora, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u Postirima, na otoku Braču, održana je 21. i 22. svibnja 2021. godine prosvjetno-kulturna manifestacija Nazorovi dani. U sklopu manifestacije održan je stručni skup Agencije za odgoj i obrazovanje za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika, nagrađeni su pobjednici Literarnog natječaja „Nazor i mi“ i otvorena je izložba Život i djelo Vladimira Nazora koju je priredio Državni arhiv iz Pazina, autorica Mirele Mrak i Anamarije Kurelić.

Manifestacija je otvorena svečano literarno-glazbenim nastupom učenika i mladih autora Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira. U organizacije Agencije za odgoj i obrazovanje sljedeći dan održan je stručni skup na kojem su predavači bili dr. sc. Dubravka Brazak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, s temom Pjesnik Vladimir Nazor u čitankama hrvatskoga jezika, Marija Dukić na temu Kolektivno protiv individualnog u Dupinu i Halugici i Antonia Galić o Nazoru – pjesniku vraćanja duga.

Dr. sc. Dubravka Brezak Stamać prikazala je razvoj udžbeničkoga materijala na primjeru Nazorovih čitanka, samostalnih i u suradnji s drugim autorima, tematskim pristupima i pogledima na tumačenje književnih djela i neknjiževnih tekstova u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća. Marija Dukić i Antonia Galić predavale su o privlačnosti tumačenja, zauzimanju strana i dijeljenju dobra/zla koje ima svoje mjesto u ranomu odgoju. Kako djeca odrastaju, učimo ih kritičkom razmišljanju i preispitivanju prikaza dobra i zla u književnosti, odbijajući shematska tumačenja kao jedina točna. Vladimir je Nazor, zaključuju autorice, prije svega pisac dobra, pojedinog i moćnog, svijetle individue koja kroči svijetom.

Izvornomu članku možete pristupiti ovdje.

Uredništvo, foto: AZOO

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.