Točno na 500. obljetnicu rođenja Judite: MARUL I NJEGOVA GODINA

13. 08. 2021. | DPHJ vam predstavlja, Godina Marka Marulića, Judita u DPHJ-u, Nova izdanja, Novosti, Obljetnice i sjećanja

 

 

U mrežnome nizu Obljetnice što ga objavljuje Društvo profesora hrvatskoga jezika

točno na 13. kolovoza 2021. svjetlo dana ugledala i knjiga Marul i njegova Godina.

Četvero autora progovara svojim osobnim izričajem: dva doktora znanosti i znalca od pera,

jedan vrhunski pjesnik koji ne želi otkriti svoj građanski identitet i vaša glavna urednica.

Knjiga osim toga, uz izvorne Marulićeve stihove iz Judite i Molitve suprotive Turkom,

nudi i 21 Krležin iskaz o Maruliću iz znanstvenoga rada Davora Balića (2016.)

te niz u nastavi uporabljivih mrežnih poveznica.

 

U mrežnome nizu Obljetnice koje objavljuje Društvo profesora hrvatskoga jezika točno na 13. kolovoza 2021. svjetlo dana ugledala i knjiga Marul i njegova Godina. Četvero autora progovara svojim osobnim izričajem: dva doktora znanosti i znalaca od pera, jedan vrhunski pjesnik koji ne želi otkriti svoj građanski identitet i vaša glavna urednica portala.

U knjizi ćete moći uočiti različite pristupe Juditi i Maruliću, pa i u odnosu na kanon, ali sve to rječozvučje objedinjeno je jednim trajnim hrvatskim svjetlom: neospornom ulogom Marka Marulića u tvorbi hrvatskoga identiteta kao oca hrvatske književnosti. U Marulu i njegovoj Godini  nastojali smo oživiti čitanja i supromišljanje o velikome Splićaninu iz perspektive 21. stoljeća (jedine, naime, u koju smo faktički uronjeni) i pokušati pružiti trag sadašnjemu i budućemu čitatelju.

Srećko Listeš pisao je o Marulovim nemezama donoseći nam zanimljivu premetaljku i vlastitu igru riječima u kojoj poziva na moralno djelovanje u najčišćem značenju te sintagme; Nikola Petković u oduljemu radu promišlja o kanonu, mogućnosti srednjoškolske nastave Judite i, uz nju, Karoline Riječke, nudeći pregršt zanimljivih poveznica i osobito vrijednih bilježaka, propitujući odnos muškarca i žene i  kakvoću hrabrosti dviju heroina (više Karoline Riječke nego Judite), a najpoznatija pjesnička nepoznanica Sven Adam Ewin odabire jednu pjesmu i dva pjesnička dvoboja s Marulićem: u knjizi tako možete pronaći izvoran Marulićev tekst ulomka Judite i cijelu pjesmu Molitva suprotiva Turkom te uz njih Svenove pjesničke odgovore. Na kraju, urednica izdanja Sanja Miloloža dodaje svoje pismo Maruliću u kojemu se referira na aktualna događanja kako u hrvatskoj kulturi i sportu, tako i u privatnim poveznicama s određenim Marulićevim datumima da bi na kraju istaknula jedan znanstveni rad iz 2016. godine koji je propitivao Krležine izjave u vezi s Markom Marulićem i u kojemu istraživač Davor Balić donosi 21 najvažniji Krležin iskaz o Maruliću.

Veliki pjesniče, Oče Hrvatske Književnosti, sretan 500. rođendan tvojemu autorskom prvorođencu na splitskoj čakavici 16. stoljeća!

Knjizi Marul i njegova Godina možete pristupiti ovdje.

Inače, u mrežnoj ediciji Obljetnice dosad su izišle knjige uz 350. obljetnicu pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana (ur. S. Miloloža, DPHJ, 2021.), uz 50. obljetnicu smrti Josipa Pupačića (S. Listeš, S. Miloloža: Zemlja i on, DPHJ, 2021.) i uz 500. obljetnicu objavljivanja Judite Marka Marulića (S. Listeš, N. Petković, S. A. Ewin i S. Miloloža, Marul i njegova Godina, DPHJ, 2021.). Zanimljivo je da se djela objavljuju na točan datum na koji se pojedina obljetnica slavi.

U pripremi je i četvrta knjiga.vezana uz spomendan VIktora Vide 25. rujna (60. obljetnica bila je prošle godine, ali tada još nije bilo ove biblioteke pa knjigu objavljujemo s godinom dana zakašnjenja), te peta knjiga uz 150. obljetnicu romana Zlatarovo zlato Augusta Šenoe (1838. – 1881.) i 140. obljetnicu njegove smrti. U 2022. godini velika će pozornost biti posvećena 100. obljetnici rođenja pjesnikinje Vesne Parun.

Sanja Miloloža, prof., foto: Srećko Listeš, naslovnica knjige (SM)

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.