Pupačićevo Slime i stručni skup ŽIVOT I DJELO JOSIPA PUPAČIĆA

25. 05. 2021. | DPHJ vam predstavlja, Iz dana u dan, Novosti, Obljetnice i sjećanja

Osnovna škola Josipa Pupačića, Centar za kulturu Omiš,

Društvo profesora hrvatskoga jezika, Narodna knjižnica Omiš

i Mjesni odbor Slime organizirali su 22. svibnja 2021.

stručni skup na Slimenu pod naslovom Život i djelo Josipa Pupačića

na kojemu su predavači iz Zagreba i Splita održali svoja izlaganja nadahnuti Pupačićem,

njegovom sudbinom i njegovom poezijom. Taj ste stručni skup mogli pratiti

i kao usavršavanje AZOO-a preko ettaedu.

Sigurno je da Robert Pauletić to nije znao kad je preko svojega FB profila

poticao ljude na promišljanje o Josipu Pupačiću žaleći se na nedovoljnu

pozornost koju Pupačić dobiva u široj javnosti.

 

Osnovna škola Josipa Pupačića, Centar za kulturu Omiš, Društvo profesora hrvatskoga jezika, Narodna knjižnica Omiš i Mjesni odbor Slime organizirali su 22. svibnja 2021. (nedjelja 23. svibnja bio je blagdan Duhova pa je stoga sve organizirano u subotu uoči velike obljetnice) stručni skup na Slimenu pod naslovom Život i djelo Josipa Pupačića, na kojemu su predavači iz Zagreba i Splita održali svoja izlaganja nadahnuti Pupačićem, njegovom sudbinom i njegovom poezijom. Taj ste stručni skup mogli pratiti i kao usavršavanje AZOO-a preko ettaedu (na skupu, nažalost, nije bio dr. sc. Srećko Listeš jer je istodobno u Postirima na Braču vodio stručni skup Nazorovi dani). 

Sigurno je da Robert Pauletić to nije znao kad je preko svojega FB profila poticao ljude na promišljanje o Josipu Pupačiću žaleći se na nedovoljnu pozornost koju Pupačić dobiva u široj javnosti. Naime, Robert Pauletić, poznati dalmatinski enigmatičar, objavio je na svojem FB profilu  dirljiv tekst uz 50. obljetnicu katastrofalne zrakoplovne nesreće u omišaljskoj zračnoj luci u kojoj je stradalo, uz našega antologijskog pjesnika Josipa Pupačića, njegove supruge Benke  i petogodišnje kćeri Rašeljke, sedamdeset dvoje britanskih putnika i tri stjuardese. Svaki izgubljeni život jest tragedija, i svi su poginuli putnici ostavili za sobom olovnu kuglu bola u prsima svojih najbližih. A istina je ono što reče župnik sv. Ivana Krstitelja u Slimenu držeći misu “za našega pokojnega Bepa”: kad u jednom trenutku smrt odnese cijelu jednu obitelj, to je katastrofa. To je katastrofa ljudska, obiteljska, ali i nacionalna, gotovo bismo mogli reći mikrokozmički kulturocid jer Hrvatska je ostala bez jednoga od svojih najtankoćutnijih pjesnika koji nije, eto, navršio ni 43. godinu života. Ostati bez tako velikoga poljičkog pjesnika bio je iznimno bolan udarac za hrvatsku kulturu i ljubitelje hrvatske poezije.

 

 

 

Društvo profesora hrvatskoga jezika u suradnji s OŠ Josipa Pupačića u Omišu, poticano ponajprije naporima višega savjetnika AZOO-a u Splitu dr. sc. Srećka Listeša, bivšega predsjednika DPHJ-a i našega počasnoga člana Društva, koji je na sve strane “trubio” da se treba dostojno obilježiti 50 godina od tragične smrti Josipa Pupačića, uključilo se u organizaciju obilježavanja 50. obljetnice pripremom stručnoga skupa Život i djelo Josipa Pupačića održanom ispred crkve sv. Ivana Krstitelja. Zaslugom predsjednika Branimira Romca i kolegice dr. sc. Zrinke Perković Dodig splitskom su se predavačkomu krugu, čijim je poticajnim čimbenikom bila profesorica Suzana Kačić-Bartulović, pridružili zagrebački izlagači: glumac i književnik Enes Kišević, prof. dr. sc. Zrinka Jelaska i dr. sc. Nada Babić, te Sanja Miloloža, prof., učiteljica savjetnica iz OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

 

 

Zapravo, dojmljiv susret, složit će se svi koji su ondje imali čast biti. Dan bistar, sunčan, doduše vjetrovit, ali pun grlena ptičjega pjeva. Istodobno žalostan i radostan. Prvo sveta misa za Pupačiće, a zatim stručni skup, i to sve uz poštivanje epidemioloških mjera zbog korone. Nakon mise zadušnice za Pupačića i njegovu obitelj ravnateljica OŠ Josipa Pupačića Davorka Deur, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović (koji je odslušao cijeli stručni skup, od prvoga do zadnjeg izlaganja), te predsjednik Društva profesora hrvatskoga jezika Branimir Romac položili su cvijeće na grob našega pjesnika koji krasi skulptura Stipe Sikirice.

 

Stručni je skup otvorio predsjednik Društva profesora hrvatskoga jezika Branimir Romac pozdravnim govorom podsjetivši nazočne na Pupačićevu pjesmu Moj grob, a ravnateljica OŠ Josipa Pupačića Davorka Deur zatim je predstavila kronologiju obilježavanja Tjedana Josipa Pupačića od početaka te manifestacije do 2021.

 

Desetominutna su tematska izlaganja o Pupačiću održali:

– dr. sc. Nada Babić, Zagreb

Kršćansko izvorište Pupačićeve poezije

– Sanja Miloloža, prof., Zagreb

Poljički pjesnici u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu s osvrtom na tekst Srećka Listeša i njegovu interpretaciju Pupačićeve pjesme Zemlja i ja te predstavljanje mrežne edicije DPHJ-a Obljetnice uz djelo Zemlja i on

– Neda Lelas, prof., Split

Zavičajni motivi u Pupačićevom stvaralaštvu

– Antonela Berić, prof., Split

S omiškog kamena

– Ivica Šušić, prof., Split

Pupačićeve pjesme kao trajno nadahnuće

– Sanda Cambj, prof., Split

Što je meni Pupačić?

– Divna Šušić, prof., Split

Poezija Josipa Pupačića između tradicionalnog i modernog

– Silvija Krka, prof., Split

Motivi vode u Pupačićevom pjesništvu

– Siniša Vuković, pjesnik i književni kritičar

Motiv gorjenja u pjesmama Josipa Pupačića

– prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, Zagreb

Dijelci najpoznatijih pjesama Josipa Pupačića

Voditeljice skupa bile su učiteljice iz škole organizatora OŠ Josipa Pupačića, a  pjesnik Enes Kišević, oplemenio je svečani skup svojim odušenim kazivanjem Pupačičeve poezije. Napominjemo da ćete sve radove pripremljene za slimenski skup moći pročitati u tiskanome zborniku koji će zajednički objaviti OŠ Josipa Pupačića, Centar za kulturu Omiš, Društvo profesora hrvatskoga jezika, Narodna knjižnica Omiš i MO Slime.

 

 

Nakon završetka skupa, Malo vijeće DPHJ-a fotografiralo se uz spomenik i vijenac,  a zatim i svi predavači na skupu (što ste mogli vidjeti na našim objavama u FB grupi i u medijima), te su svi posjetili rodnu kuću Josipa Pupačića i mali muzej: njegovu radnu sobu premještenu iz Zagreba u Slime.

Dakle, poštovani g. Pauletiću, ima nas još koji cijenimo Pupačića, nije zaboravljen. To dokazuje i stručni skup koji smo organizirali u Slimenu, glas Enesa Kiševića koji se razliježe nad slimenskom grobnicom pjesnikove obitelji, glas kao vjetar, pun ljubavi, poštovanja i radosti, i srodnost koju osjetismo bivajući dijelkom te svečanosti. A sada je na nama to prenijeti u učionice.

Sanja Miloloža, foto DPHJ i S. Miloloža 

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.