NOVIGRADSKI STVARALAČKI SVEMIR 2023.

31. 03. 2023. | Iz dana u dan, Nova izdanja, Novosti

 

Nakon predugih triju godina bez susreta proljećara uživo, od 19. do 24. ožujka 2023.

održana je 47. Škola stvaralaštva i 33. Novigradsko proljeće u istarskom Novigradu

i OŠ-SE Rivarela na temu SVEMIR.  Tu  jedinstvenu manifestaciju za potencijalno darovite

učenike (od 5. do 8. razreda) u jezično-umjetničkome području (RIJEČ, SLIKA, ZVUK, POKRET)

organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje

i Škola stvaralaštva Novigradsko proljećeNova predsjednica Državnoga 

povjerenstva Novigradskog proljeća viša je savjetnica Mirela Barbaroša-Šikić, prof.,

a nova je tajnica Andrea Anić, prof., nova ravnateljica OŠ-SE Rivarela.

Poseban je gost Proljeća kao iznimno zanimljiv predavač bio Korado Korlević.Društvo profesora hrvatskoga jezika posvećuje posebno zborničko izdanje Novigradskom proljeću koje je nakon tri godine stanke (jedne godine otkazano, dvije godine na daljinu) ponovno organizirano uživo. Učenici, hospitanti, studenti, voditelji, članovi Državnoga povjerenstva i dragi gosti bili su smješteni u Hotelu Laguna, a sve radionice djelovale su u prostoru OŠ-SE Rivarela. Učenici te škole tjedan dana nemaju nastave kako bi ustupili mjesto darovitoj djeci iz cijele Hrvatske koja u tjedan dana stvaraju svoje umjetničke kreacije na zadanu temu. Ove godine tema je bila Svemir. Vrlo uspješna manifestacija u čiju je organizaciju uključeno mnogo ljubavi, umijeća i znanja, s nadahnutom djecom i motiviranim voditeljima i hospitantima, izvrsnim mladim učiteljem Bornom Nemetom kao voditeljem zabavnih programa, s neponovljim astronomom Koradom Korlevićem kao gostom predavačem… 

U doba dominacije STEM predmeta treba vratiti svijest o važnosti jezično-umjetničkoga područja za razvitak cjelokupne osobe djeteta, za razvitak mašte i za maštorodne iskorake koji pokreću napredak civilizacije. Jedinstvena Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće pravi je odgovor na taj izazov. 

 

Zbornik slikovnica, pjesama, instrumentalnih skladbi i radijskih emisija SVEMIR  nastalih 

u sklopu te jedinstvene stvaralačke škole u Novigradu objavljuje Društvo profesora

hrvatskoga jezika kao svoje posebno izdanje u suradnji s Josipovom jezičnom galerijom, 

i to kao potporu MZO-u, AZOO-u i SŠNP-u u iznimno vrijednome nastojanju promocije

važnosti jezično-umjetničkoga stvaralaštva djece i mladih u Republici Hrvatskoj. 

 

U nastavku možete pročitati uvodnu riječ Zbornika Svemir koji obuhvaća radove četiriju radionica s ovogodišnjega Novigradskoga proljeća – radionice Izrada slikovnice, Skladateljske, Pjevanja i Radijske. Knjiga je posvećena Josipu Prudeusu, spiritusu movensu Proljeća, autora teksta novigradske himne Luka snova i jedinstvenoj stvaralačkoj pojavi u hrvatskoj kulturi 20. i 21. stoljeća, kojega smo predstavili u posljednjoj knjizi mrežnoga niza Profesori pišu.

Iznimna je radost duše sudjelovati u jedinstvenoj školi za darovite učenike u jezično-umjetničkom području u istarskom Novigradu u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje i Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće čija je nova predsjednica Državnoga povjerenstva Mirela Barbaroša-Šikić, a nova je tajnica Andrea Anić, prof., nova ravnateljica OŠ-SE Rivarela.
Tu radost rado prenosim u ovaj uvodni tekst knjige koja želi biti tragom još jedne neponovljive stvaralačke priče koju posvećujemo posebnom zvjezdaniku Josipu Prudeusu. Danas je 25. ožujka 2023., vratismo se iz CMIK-a, još je noć, ali meni nije teško pisati ove riječi dok je dojam nakon završne predstave još tako intenzivan i svjež, poput mirisa netom ubrane ruže. Teško je možda govoriti o Novigradu sa spoznajom da više nema Josipa Prudeusa među nama, sa spoznajom da je oko nas sve manje sluha za umjetničko područje iako bi svakoj osobi zdrava razuma trebalo biti jasno da ne može biti napretka bez umjetnosti, bez razvoja mašte. Einstein je davno rekao da je maštovitost daleko važnija od znanja, a mi bismo dodali da su podjednako važna maštorodna mjesta. Ona su nedvojbeno i geografski i emocionalno određena. Mr. sc. Nives Opačić napisala je sjajnu putopisnu knjigu pod naslovom Malena mjesta srca moga, a ja bih, preuzimajući sintagmu profesorice Opačić, istaknula to ovako: Novigrad je maleno mjesto srca moga, ali i mnogih dragih ljudi i mnoge nevjerojatno darovite djece koja u svakoj Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće, i to u svih dvadesetak radionica, iznose čaroliju: svojim talentom, svojim stvaralaštvom, svojom divnom energijom i ponajprije svojim smijehom.

 

 

Knjigu koju čitate objavilo je kao posebno izdanje Društvo profesora hrvatskoga jezika. Mnogi su naši članovi prošli novigradsku stvaralačku školu i znaju koliko takva jedna, a onda, dakako, i ova specifična, znači za njihove učenike. Budući da sam ove godine sudjelovala u Izradi slikovnice kod dr. sc. Sonje Ivić, polazište je knjige u toj radionici, no prenosi vam i suradnju sa srodnim radionicama: skladateljskom radionicom, radionicom pjevanja, radionicom scenske glazbe i radijskom radionicom. Novigradska OŠ-SE Rivarela na tjedan dana ugošćuje darovitu djecu u jezično-umjetničkom području koja stvaraju na jednu određenu temu, zajedničku za sve radionice. Ove godine ta je tema SVEMIR. Kakav je taj novigradski Svemir, djelomičan dojam možete dobiti gledajući videozapise s koncerta u crkvi sv. Pelagija ili predstave u CMIK-u. Ovaj zbornik želi biti knjiga vama na radost, ali i svoj novigradskoj dječici koja će sigurno tražiti dodatne iskrice i bljeskove u mreži uspomena. Draga djeco, bude li zdrava razuma, Novigradsko će proljeće živjeti još dugo, dugo, dugo… Želim vam mnogo životnoga veselja i da što više vas bude dio te divne novigradske priče. A sad, zavirite u naš umjetnički Svemir!

Mrežnom zborniku možete pristupiti ovdje.

Na kraju, riječ-dvije i o hospitantskom usavršavanju. Osim rada u radionicama za koje su se opredijelili i uz voditelje od kojih su mogli naučiti zanimljive i  učinkovite metode rada s potencijalno darovitom djecom koje će moći primijeniti u svojoj praksi, hospitanti su predstavljali svoje PECHA KUCHA slikokaze na različite teme, a sve u vezi s mentalnim zdravljem koje je, nakon različitih stresova posljednjih godina, ozbiljno narušeno naročito u djece i mladih, socijalno ugroženih skupina, starijih osoba, ratnih izbjeglica… Predstavljanje je održano u TV sobi hotela Laguna u utorak 21. ožujka. Predstavljanje su vodile dr. sc Marijana Češi, Maja Zrnčić-Dim i Davorka Parmać, a vidjelo se mnogo vrlo zanimljivih izlaganja po hospitantskim skupinama svemirskih imena poput Kumice sa slame, Pulzarni kvazar, Orion i drugih. Najbolja su izlaganja  prema glasovima hospitanata bila upravo dviju skupina Kumice sa slame i Pulzarni kvazar koje su dobile prigodne darove.

Sanja Miloloža, hospitantica radionice Izrada slikovnice NP 2023., foto: službeni plakat Novigradskoga proljeća, naslovnica Zbornika

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.