NAKON ZAGORKE I MATOŠA, I GORAN DOBIVA SVOJU OBLJETNIČKU KNJIGU

20. 08. 2023. | DPHJ vam predstavlja, Nova izdanja, Novosti, Obljetnice i sjećanja

Ponosno predstavljamo novo izdanje Oganj u jami, ruže na nebu nastalo u mrežnoj seriji

Obljetnice, a posvećeno Ivanu Goranu Kovačiću uz 110. obljetnicu njegova rođenja

i 80. obljetnicu smrti. Osim izvornih pjesničkih tekstova, među kojima su i dva veesa

Svena Adama Ewina s Goranom, djelo sadrži prikaz e-Twinning projekta osnovnih škola

Varaždinske  županije Važno je zvati se Goran, koji potpisuje Elena Kovačićpriloge

o Goranovu proljeću (60. obljetnica!), dva pjesnikova portreta koje je izradila

akademska kiparica Ana Maria Maravićjedan projekt iz OŠ Marije Jurić  Zagorke koji

potpisuje Melita Horvatek Forjan, članak o nagradnome edukativnom izletu u Lukovdol

Osnovne škole Kostrena koji potpisuje Ina Randić Đorđević te na kraju pjesničko-glazbeni

dodatak pod naslovom Goran kao nadahnuće koje potpisuju Sanja Miloloža (četiri soneta

i pjesma za glazbu) i Marko Jašek (glazba). Recenzentica je Silvana Bampa Listeš, prof.

savjetnik  u trajnome zvanju, a glavna je urednica Sanja Miloloža.

 

 

Iako je ova godina bila obljetnički usmjerena na Mariju Jurić Zagorku, Antuna Gustava Matoša i Dinka Šimunovića, jer su se, podsjetimo se, rodili prije 150 godina, nismo mogli zanemariti činjenicu da su se te obljetnice poklopile s dvostrukom obljetnicom koju vezujemo uz Ivana Gorana Kovačića. I evo, mrežna knjiga koju smo, unatoč određenim tehničkim poteškoćama, uspjeli objaviti u školskoj godini 2022./2023. pod uredničkim naslovom Oganj u jami, ruže na nebu nastala je u čast 110. obljetnice rođenja i 80. obljetnice smrti Ivana Gorana Kovačića, hrvatskoga književnika stradaloga od četničkog metka u II. svjetskom ratu.

U knjizi donosimo prijepis izvornih Goranovih tekstova iz knjige Ognjevi i ruže koju je uredio Vlatko Pavletić, a objavio Nakladni zavod Matice hrvatske u biblioteci Arion u Zagrebu 1975. godine. Prijepisi nisu slijedili redoslijed izvora. Osim toga glavnog književnoumjetničkog dijela, izdanje nudi još tri dodatka: prikaz e-Twinning projekta Važno je zvati se Goran, zatim Goranove odjeke i pjesničko-glazbeni dodatak Goran kao nadahnuće. Dakle, knjiga je podijeljena u četiri dijela čemu prethodi predgovor urednice Goranove univerzalije, zatim tekst enciklopedijske natuknice te pjesma Oči Stjepana Radića koju je odabrao dr. sc. Srećko Listeš i nekoliko fotografija koje je priložila Silvana Bampa Listeš, prof. savjetnik u trajnome zvanju, recenzentica izdanja.

 

Portret Ivana Gorana Kovačića u izvedbi Ane Marije Maravić, akademske kiparice.

 

 

Prvi dio posudio je naslov cijeloj knjizi Oganj u jami, ruže na nebu, a donosi izvorne Goranove tekstove prema spomenutom izvorniku, ali raspoređen tako da se prvo čita Jama, zatim izbor iz zbirke Ognji i rože, a zatim pjesme na standardu, dakako, Goranova autorskoga književnoumjetničkoga stila. U tome dijelu dodana su dva VEESA pjesnika Svena Adama Ewina s Ivanom Goranom Kovačićem koje je priložila Silvana Bampa Listeš, Na kraju je tog prvog dijela dodan izbor iz Goranove korespondencije.

Drugi dio odnosi se na e-Twinning projekt osnovnih škola Varaždinske županije pod imenom Važno je zvati se Goran. Autorica je prikaza toga projekta Elena Kovačić, prof. savjetnik.

 

Dio plakata s pjesnikovim portretom i fotografijom šume, oblikovala S. Miloloža

 

Treći dio odnosi se na Goranove odjeke u kulturi i školstvu, a obuhvaća tekstove i vizuale pod naslovima Goranovo proljeće, Goranove škole, Goran u slici koji donosi portrete Ivana Gorana Kovačića u izvedbi akademske kiparice Ane Marije Maravić i plakat koji je mrežno doradila Sanja Miloloža oblikujući vizual za naslovnicu; zatim Goran sa Zagorkom koji donosi projekt koji je sa svojim učenicima u OŠ Marije Jurić Zagorke provela Melita Horvatek Forjan, prof. izvrstan savjetnik, šk. god. 2021./2022, i na kraju Kostrena s Goranom, prilog iz OŠ Kostrena koji potpisuje Ina Randić Đorđević, prof. savjetnik.

Četvrti dio zadnji je dodatak knjizi: Goran kao nadahnuće odnosi se na četiri soneta i jednu uglazbljenu pjesmu. Tekstove potpisuje Sanja Miloloža, a glazbu Marko Jašek.

Evo završnih uredničinih rečenica Predgovora pod naslovom Goranove univerzalije:

Trebamo li  prešućivati Jamu? Niti trebamo niti smijemo. Jer tama je uvijek tama, a svjetlo uvijek svjetlo, kao što je zlo uvijek zlo, a dobro uvijek dobro. Bez licemjerja, bez laži. Samo istina. A istina je da je Hrvat Ivan Goran Kovačić bio vrhunski umjetnik. I ovom mu knjigom želimo odati poštovanje za snažan umjetnički izraz – i kad nježno i toplo govori o svojemu kekavskom lukovdolskom zavičaju – i kad njegov lirski subjekt gnječi vlastite oči prije nego što ga krvnici živa gurnu među lešine u jamu, tko god da ti krvnici bili.

To je jedanaesta knjiga iz serije Obljetnice. Ove godine planirana je još jedna knjiga toga niza, i to posvećena Dinku Šimunoviću. 

Knjiga Oganj u jami, ruže na nebu već se nalazi na e-polici u našoj rubrici E-knjige, a možete joj pristupiti i ovdje.

Sanja Miloloža, foto naslovnice SM

 

Vladimir Nazor, O JEZIKU

O njemu, da! O čarobnome vrelu,
Što davno ključa iz šikare naše
I snagu svoju razmaho je cijelu
Kada ga stijenje i glib zatrpaše!

On zvuči i psiče, teče gradu i k selu,
Kroz zlato njiva, zelenilo paše;
Na vatru nalik lije svjetlost vrelu
U sve nam sude, čuture i čaše.

Ne znamo da l’ smo gradili mi njega,
Il’ on je nama svoju dušu dao. –
A sada, nov kad mulj i suša prijeti

U ovom lomu i gaženju svega
Još nikad Hrvat nije bolje znao
Da mu je s njime živjet i umrijeti.